[/caption] " /> Just nu: Fiskdöd i Kalmarsund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Just nu: Fiskdöd i Kalmarsund

Uppsvällda döda fiskar flyter i bland annat Lillåns mynning. (Foto: Nils Ljunggren/Sportfiskarna)

Sportfiskarna:
Stora mängder död fisk har hittats runt Mönsterås i Kalmarsund. Det är ännu oklart vad som orsakat fiskdöden.
Först hittades stora mängder döda sutare men senare även fler arter som gädda, abborre, braxen och id. Vad som orsakat fiskdöden är ännu inte klarlagt.
– Det spekuleras i att det skulle kunna handla om ett giftutsläpp eller sjukdomsutbrott, säger Olof Engstedt från Sportfiskarna.
Det har även spekulerats i att fisken skulle ha dött av utmattning i samband med leken.
– Den teorin kan avfärdas helt. Sutarna som var den art som hittades först har inte ens lekt än, förklarar Olof Engstedt.
Sportfiskarna har besökt det drabbade området. Stora abborrar på uppskattningsvis upp till 2,5 kg flyter i vattnet tillsammans med sutare, gäddor och andra vitfiskarter.
– Vi kan konstatera att det är en omfattande fiskdöd. Vi kommer att göra nya besök de kommande dagarna, berättar Olof Engstedt.
För att klargöra orsakerna har Mönsterås kommun skickat in fisk på analys till Statens veterinärmedicinska anstalt. Analyserna har ännu inte gett några svar på vad som orsakat fiskdöden.
– Vi ser mycket allvarligt på detta och kommer att bevaka frågan och ligga på kommunen så att man går till botten med problemet, avslutar Olof Engstedt.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta