Lillforsen i den numer vildlaxklassade Kågeälven. (Foto: Thomas Johansson) Lillforsen i den numer vildlaxklassade Kågeälven. (Foto: Thomas Johansson)[/caption] " /> Kågeälven klassad som vildlaxälv | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kågeälven klassad som vildlaxälv
Lillforsen i den numer vildlaxklassade Kågeälven. (Foto: Thomas Johansson)

Lillforsen i den numer vildlaxklassade Kågeälven. (Foto: Thomas Johansson)

28 år av målmedvetet arbete har gett resultat. Kågeälven har nu klassats som en vildlaxälv av Internationella Havsforskningsrådets arbetsgrupp för lax.
Historiskt har det funnits lax och havsvandrande öring i Kågeälven men på 1870 talet uppfördes dammar som omöjliggjorde fiskvandring och de forna stammarna slogs ut. Ett intensivt arbete med ett stort ideellt engagemang från Kågeälvens fiskevårdsområden och över åtta miljoner kronor har nu resulterat i en lyckad återetablering av Kågeälvens lax och öringbestånd.
Från 1987 till 2004 har över en miljon laxungar, av i huvudsak Byskestam, satts ut i älven. Dessa utsättningar ligger till grund för de nu självreproducerande bestånd som lyckats återetablerats i Kågeälven. Elfiskeundersökningar visar på en årlig reproduktion i hela älvens längd.
Förvaltningsorganisationerna på den laxförande sträckan har sedan många år infört ett förbud mot att avliva lax i Kågeälven. Beståndet är ännu så pass svagt att det inte tål något uttag överhuvudtaget.

Ursprungligen fanns det över 80 vildlaxälvar runt Östersjön, idag finns bara ett 30-tal kvar. 16 av dessa älvar finns i Sverige. Två huvudkriterier för att klassas som ett vildlaxvatten är att det inte sker några utsättningar av odlad lax och att de laxungar som finns i vattendraget ska vara avkomma av lax som i sin tur fötts på naturlig väg.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta