Forshagaakademin är en av landets absolut viktigaste plantskolor inom sportfiskebranschen. Nu söker de ny personal – och det måste nog betraktas som ett drömjobb av många. " /> Kalasjobb ute – lärare i sportfiskemetoder på Forshaga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tummen upp. ForshagaAkademins yrkesutbildning kommer fortsätta att utbilda duktiga fiskeguider. Foto: ForshagaAkademin
Kalasjobb ute – lärare i sportfiskemetoder på Forshaga

Forshagaakademin är en av landets absolut viktigaste plantskolor inom sportfiskebranschen. Nu söker de ny personal – och det måste nog betraktas som ett drömjobb av många.

Det handlar nämligen om en lärare i fiskbiologi, biologi och sportfiskemetoder! Bland annat ingår det att följa med eleverna på fiskeresor och fiskemässor.

På Forshagakademin arbetar det i dagsläget runt 60 personer och antalet elever är cirka 300. I uppdraget ingår det att hålla koll på de senaste trenderna, så att utbildningen hela tiden är anpassad mot branschens krav.

”Vi söker dig som trivs i ett dynamiskt och utvecklande arbete med ungdomar. Du kommer att vara lärare i kurser som fiskbiologi, biologi och fiske- och vattenvård. En del av tjänsten kommer att vara av praktisk karaktär då du bland annat kommer att samverka med annan personal i utbildningsmoment som biotopvård, provfiske och sportfiskemetoder”, framgår det i annonsen. Mer info hittar du här!

Missa inte detta fiskeäventyr från Forshagaakademin:

Coronastängt – då praktiserade Forshagaelever med troféfiske

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta