Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kalkning med EU-pengar

Undersökningar visar att varje satsad krona på sjökalkning ger cirka fyra kronor tillbaka till samhället.

Sedan mitten av 1970-talet har Sverige kalkat sjöar och vattendrag för att motverka försurningsskador på vattnens ekosystem. Totalt har staten satsat över fyra miljarder kronor, vilket gör kalkningen till en av de största miljövårdsåtgärder som genomförts i Sverige. Sedan början av 2000-talet har kalkningen minskat – och många kommuner får svårt att leva upp till EU-direktiven om god ekologisk status.
Kalkningen har under flera årtionden upprätthållit förutsättningarna för liv i tusentals försurade sjöar och vattendrag. Ändå finns det gott om sjöar och vattendrag som blivit bortprioriterade av olika orsaker, främst ekonomiska.
Falkenbergs kommun är inget undantag, men glädjande nog kan man nu kalka många av de ”bortglömda” sjöarna. Genom det EU-finansierade projektet Living North Sea har kommunen tagit fram en plan för kalkning av 50 försurade sjöar som tidigare undanhållits statsbidrag, men som är i stort behov av kalkning.

EU menar att våra sjöar skall ha god ekologisk status och ger därför bidrag för att vi skall få tillbaka ål, mört, abborre och övrig biologisk mångfald i dessa sjöar.
EU-bidraget räcker tyvärr endast till att åtgärda en liten andel av sjöarna.
Mer information om projektet hittar du här.
Klicka här för att läsa tidigare notiser om kalkning.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta