Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kalkning med EU-pengar

Undersökningar visar att varje satsad krona på sjökalkning ger cirka fyra kronor tillbaka till samhället.

Sedan mitten av 1970-talet har Sverige kalkat sjöar och vattendrag för att motverka försurningsskador på vattnens ekosystem. Totalt har staten satsat över fyra miljarder kronor, vilket gör kalkningen till en av de största miljövårdsåtgärder som genomförts i Sverige. Sedan början av 2000-talet har kalkningen minskat – och många kommuner får svårt att leva upp till EU-direktiven om god ekologisk status.
Kalkningen har under flera årtionden upprätthållit förutsättningarna för liv i tusentals försurade sjöar och vattendrag. Ändå finns det gott om sjöar och vattendrag som blivit bortprioriterade av olika orsaker, främst ekonomiska.
Falkenbergs kommun är inget undantag, men glädjande nog kan man nu kalka många av de ”bortglömda” sjöarna. Genom det EU-finansierade projektet Living North Sea har kommunen tagit fram en plan för kalkning av 50 försurade sjöar som tidigare undanhållits statsbidrag, men som är i stort behov av kalkning.

EU menar att våra sjöar skall ha god ekologisk status och ger därför bidrag för att vi skall få tillbaka ål, mört, abborre och övrig biologisk mångfald i dessa sjöar.
EU-bidraget räcker tyvärr endast till att åtgärda en liten andel av sjöarna.
Mer information om projektet hittar du här.
Klicka här för att läsa tidigare notiser om kalkning.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta