Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Kalkning räddar bohusöringen

Vid den här tiden på året börjar havsöringen stiga upp i åarna i södra Bohuslän i väntan på höstens lek. Omfattande kalkningsinsatser i Stenungsunds kommun är en förutsättning för det fantastiska havsöringfisket.
Vi är många som upptäckt det fina havsöringfisket i fjordarna runt Stenungsund. Det är ingen slump att det finns så mycket öring just här. Sedan 1970-talet har man arbetat hårt med att återställa skadade vattendrag. Försurningen har slagit extra hårt här eftersom flera av de viktigaste vattendragen rinner genom kalkfattiga marker och skyddet mot det sura nedfallet är dåligt.
Genom återkommande kalkningar har man inte bara fått tillbaka fisken i många vatten. Numera kan man skryta med ett av Europas finaste havsöringsfiske i havet utanför åarna.
Huvudman för kalkningen är Stenungsunds kommun.
Anders Nicander

En stor havsöring på väg mot lekplatserna. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta