Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Kalkning räddar bohusöringen

Vid den här tiden på året börjar havsöringen stiga upp i åarna i södra Bohuslän i väntan på höstens lek. Omfattande kalkningsinsatser i Stenungsunds kommun är en förutsättning för det fantastiska havsöringfisket.
Vi är många som upptäckt det fina havsöringfisket i fjordarna runt Stenungsund. Det är ingen slump att det finns så mycket öring just här. Sedan 1970-talet har man arbetat hårt med att återställa skadade vattendrag. Försurningen har slagit extra hårt här eftersom flera av de viktigaste vattendragen rinner genom kalkfattiga marker och skyddet mot det sura nedfallet är dåligt.
Genom återkommande kalkningar har man inte bara fått tillbaka fisken i många vatten. Numera kan man skryta med ett av Europas finaste havsöringsfiske i havet utanför åarna.
Huvudman för kalkningen är Stenungsunds kommun.
Anders Nicander

En stor havsöring på väg mot lekplatserna. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta