Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kall premiär i sikte

För många sportfiskare invigs fiskeåret på torsdag. Efter en lång vinter och sex månaders fredning är havsöringen åter lovlig på Västkusten.
Vid några av Västkustens hetaste öringstränder låg det rester av is nu i helgen. Strandskatorna skrek på avstånd och det doftade vår, men det kändes märkligt att om bara några dagar är vi där. Kallt vatten innebär ofta att man bör fiska betet långsamt. Grälla färger lockar och flugan får gärna vara stor och yvig.
Efter en kall vinter är fisken sällan i bästa kondition och ovanligt många magra öringar kommer att fångas under premiärdagarna. Släpp tillbaka dem! Om bara ett par månader är fisken i bättre kondition och då gör den sig bättre både som matfisk och sportfisk.
Anders Nicander

Många förväntansfulla kustfiskare riskeras att mötas av den här synen när de kommer ut på torsdag. (Foto: Anders Nicander)

Många förväntansfulla kustfiskare riskeras att mötas av den här synen när de kommer ut på torsdag. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta