Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Calle Hjelm med sin vassa fångst. Foto: Privat
Kalla chocken för Calle – fick upp haj i hålet

Frågan är om detta inte är vinters vassaste bonusfisk? Calle Hjelm var ute med sina anhöriga för att försöka pimpla upp några plattfiskar på Gullmarsisen – och till sin stora förvåning kom det upp en haj ur hålet.

Det är många som tagit chansen att pimpelfiska när isen även kommit till de södra landsdelarna. Calle Hjelm åkte ut på utflykt med sin bror Pelle och pappa Mikael, och de fick med sig en klassisk fiskehistoria i ryggsäcken hem.
– Det var första passet i år på Gullmarsisen, och vi skulle kolla om det var några plattfiskar och vitlingar i farten. Efter någon timmes fiske med många fina vitlingar och någon enstaka plattfisk så hade jag ett bättre napp som jag krokade. Jag kände att detta är något helt annat utöver det vanliga, berättar Calle för Fiskejournalen.

Tankarna började gå runt i huvudet på sällskapet, och de diskuterade sinsemellan vad det egentligen var som huggit betet.

– Sedan såg vi att det var en pigghaj som jag hade på kroken, så vi tog det försiktigt och skonsamt mot fisken. Vi tog en snabb bild på den, för att ha ett minne som jag kan titta tillbaka på i dessa tuffa tider nu, för en sportfiskeguide som mig.

Det ska tilläggas att pigghaj är en fredad art och inget som man ska bedriva riktat fiske efter. Den ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas – vilket såklart Calle har koll på. Både han och andra sportfiskare vittnar om att det blivit gott om pigghaj inom vissa områden, vilket är glädjande nyheter.

– Såklart fick den snabbt simma tillbaka ner i havet igen. Hajen var uppe i max 30 sekunder, och gick snabbt att kroka av. Tack och lov var det inte så kallt heller, så att den riskerade att frysa ögonen eller så. Den var väldigt pigg när den simmade iväg och nu kan den förhoppningsvis föröka sig och stärka beståndet ännu mer, hälsar en glad fångstman.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta