Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fiskeprylar – stöldbegärligt gods.
Kamera avslöjade tjuvar som stal fiskeprylar

Fiskeutrustning har blivit ett hett byte för kriminella ligor, och många återförsäljare och andra aktörer har drabbats av stölder det senaste året. 

Oftast rör det sig om inbrott efter stängningsdags, men i ett aktuellt fall rörde det sig om ett brott mitt på blanka dagen. 

Det var nämligen vid lunchtid 9 juni som en man och en kvinna gick in i en butik i Falun, och där plockade åt sig fiskeutrustning till ett femsiffrigt belopp.

Polisen kallades till platsen efter att tjuvarna gått därifrån, och när man igenom kamerainspelningen så trodde sig polisen känna igen en av de misstänkta personerna. Mycket riktigt så kunde polisen ringa in de misstänka och genomföra husrannsakan. De stulna fiskeprylarna hittades och kunde återbördas till affären, uppger nyhetssajten dt.se.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta