Skjut av dem! Det är en vedertagen uppmaning när det gäller skarvbestånd som anses orsaka problem. Men Sotenäs testar nu en mer naturlig modell. " /> Kan havets härskare krympa skarvbeståndet? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Antalet skarvbon i Stockholms län ska halveras, enligt förslaget från länsstyrelsen. Foto: Maria Ovegård
Kan havets härskare krympa skarvbeståndet?

Skjut av dem! Det är en vedertagen uppmaning när det gäller skarvbestånd som anses orsaka problem. Men Sotenäs testar nu en mer naturlig modell.

De hoppas nämligen att havsörnen ska kunna reducera skarvbeståndet längs Bohuskusten, vilket på sikt kan gynna både torsken och annan fisk som skarven äter. Till saken hör dock att havsörnen lyser med sin frånvaro i denna landsdel sedan lång tid tillbaka. Med andra ord så måste de lockas tillbaka på något sätt.

Därför lägger Sotenäs havsörnsprojekt sedan slutet av november ut stora lådor med sill för att locka hit rovfåglarna, enligt SVT.se. Och minsann – strax innan jul så siktades det en havsörn vid en sillåda vid Habybukten.

– Vi har tittat på projekt i Norge där de gjort såhär och det har fungerat bra, säger Per-Olof Samuelsson projektledare Sotenäs Havsörnprojekt, i SVT-inslaget.

Den hårt debatterade skarven äter väldigt mycket smolt och annan småfisk, och har dessutom inga naturliga fiender. Frågan är alltså om detta kan bli framgångsrikt och bilda modell i fler skarvtäta områden.

Se hela inslaget här!

Läs mer om skarv i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/sorglig-upptackt-skarv-at-mangder-av-oringsmolt/

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta