Tellis Katsogiannis kommer till Sportfiskeakademin[/caption] " /> Kända guider inleder i Forshaga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kända guider inleder i Forshaga
Tellis Katsogiannis kommer till Sportfiskeakademin

Tellis Katsogiannis är en av de kända guider som ska inspirera Forshagakademins nya guide-elever. (Foto: Joakim Touvinen)

Idag, onsdag, startar den nya utbildningen ”Fiske- och jaktguide” på Forshagaakademin. Inspiration är temat under första dagen när kända guider från hela Sverige berättar om sina karriärer.
26 förväntansfulla yrkeshögskoleelever har idag sin första dag på den två år långa utbildningen som ska leda dem in i guideyrket. Eleverna kommer från Sverige, Tyskland och Frankrike.
Under denna första dag kommer sex guider från den svenska guideeliten och berätta om sina karriärer. Det är Kristian Keskitalo, Tellis Katsogiannos, Johan Zafaradi, Daniel Bergman, Anders Forsberg och Johan Strende.

– Det känns viktigt att kick-starta och direkt ge de nya eleverna inspiration och visa på den entreprenörsanda och framtidstro som finns i branschen, säger Joakim Erikssom, utbildningsansvarig.
Läs mer om Forshagaakademin.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta