Kända kockar om Fish Fight

Välbekanta matprofiler stöder Fish Fight-kampanjen. Foton: www.fishfight.net

Heston, Jamie och Gordon stöder Fish Fight-kampanjen. Foton: www.fishfight.net

Fish Fight-kampanjen, som arbetar mot dumpning av fisk, har fått mer än en halv miljon underskrifter. Några av dem kommer från världens största matprofiler.

Jamie Oliver, även känd som Den nakne kocken, är ett välkänt ansikte i svenska TV-rutor. Han har tidigare engagerat sig för nyttigare skolmat hemma i England, men också stuvat kantareller och ställt till med kräftkalas här i Sverige.
– Man kan inte bevara fisken genom att kasta den, så enkelt är det, säger han angående dumpning.

Heston Blumenthal är känd som en av världens mest nyskapande gastronomer. Hans vetenskapliga metoder har bland annat utvecklat tekniker för vakuumtillverkning av sufflé, samt den mer experimentella bacon och ägg-glassen. Hans restaurang The fat duck har rankats som bäst i världen i flera omröstningar.
– Om dumpningen inte får ett slut står vi inför en framtid utan fisk, säger han på Fish Fight-kampanjens hemsida.

Gordon Ramsay har rykte om sig att vara ful i munnen. I program som Hells Kitchen och The F-word har han läxat upp ett stort antal aspirerande kockar. Men Gordon Ramsay är  inte bara ägare till flera stjärnrestauranger, han har också granskat den hänsynslösa jakten på hajfenor i filmen Shark bait. Med anledning av Fish Fight kampanjen kommenterar han det vansinniga i att fångster dumpas:
– Det är inte klokt att vi slänger tusentals ton fisk när vi är medvetna om hur utfiskade bestånden är.

Läs mer om kampanjen mot dumpning här.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...