Välbekanta matprofiler stöder Fish Fight-kampanjen. Foton: www.fishfight.net[/caption]Fish Fight-kampanjen, som arbetar mot dumpning av fisk, har fått mer än en halv miljon underskrifter. Några av dem kommer från världens största matprofiler.

" /> Kända kockar om Fish Fight | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Kända kockar om Fish Fight

Välbekanta matprofiler stöder Fish Fight-kampanjen. Foton: www.fishfight.net

Heston, Jamie och Gordon stöder Fish Fight-kampanjen. Foton: www.fishfight.net

Fish Fight-kampanjen, som arbetar mot dumpning av fisk, har fått mer än en halv miljon underskrifter. Några av dem kommer från världens största matprofiler.

Jamie Oliver, även känd som Den nakne kocken, är ett välkänt ansikte i svenska TV-rutor. Han har tidigare engagerat sig för nyttigare skolmat hemma i England, men också stuvat kantareller och ställt till med kräftkalas här i Sverige.
– Man kan inte bevara fisken genom att kasta den, så enkelt är det, säger han angående dumpning.

Heston Blumenthal är känd som en av världens mest nyskapande gastronomer. Hans vetenskapliga metoder har bland annat utvecklat tekniker för vakuumtillverkning av sufflé, samt den mer experimentella bacon och ägg-glassen. Hans restaurang The fat duck har rankats som bäst i världen i flera omröstningar.
– Om dumpningen inte får ett slut står vi inför en framtid utan fisk, säger han på Fish Fight-kampanjens hemsida.

Gordon Ramsay har rykte om sig att vara ful i munnen. I program som Hells Kitchen och The F-word har han läxat upp ett stort antal aspirerande kockar. Men Gordon Ramsay är  inte bara ägare till flera stjärnrestauranger, han har också granskat den hänsynslösa jakten på hajfenor i filmen Shark bait. Med anledning av Fish Fight kampanjen kommenterar han det vansinniga i att fångster dumpas:
– Det är inte klokt att vi slänger tusentals ton fisk när vi är medvetna om hur utfiskade bestånden är.

Läs mer om kampanjen mot dumpning här.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta