Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Känner du igen firren?

Har du sett en sån här fisk – med den karaktäristiska svarta fläcken på ryggfenans bakkant? I så fall är det nog en svartmunnad smörbult och det vill Fiskeriverket gärna veta.
Den här veckan har folk i Nynäshamn och Karlshamn kunnat se fiskare som lagt ut nät på platser där folk inte brukar fiska, mitt i hamnen till exempel. Det är Fiskeriverkets personal som lägger ut finmaskiga provfiskenät. Syftet är främst att fånga svartmunnad smörbult.
– Det är en invasiv art, det vill säga att den sprider sig snabbt och om den väl får fäste kan den föröka sig snabbt och sprida sig vidare, säger Ann-Britt Florin vid Fiskeriverkets kustlaboratorium.

Den svartmunnade smörbulten kom till Östersjön i början av 1990-talet, troligen som fripassagerare i något fartygs barlasttankar från Svarta havet. Den etablerade sig  snabbt i Gdansk-bukten där den nu blivit mycket vanlig och har brett ut sig på bekostnad av andra arter. Skälet till att forskarna fiskar i Nynäshamn och Karlshamn är att dessa orter har färjeförbindelser med hamnar vid Gdansk-bukten.
Det svartmunnade smörbulten är inte någon större tillgång, varken för yrkes- eller sportfiske. Det är en rätt liten fisk 15-20 centimeter och inte precis någon läckerhet.
Svenne Andersson

Den svartmunnad smörbulten är rätt lik vanlig svart smörbult, men den har en svart fläck på ryggfenan. (Foto: Fiskeriverket)

Den svartmunnad smörbulten är rätt lik vanlig svart smörbult, men den har en svart fläck på ryggfenan. (Foto: Fiskeriverket)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta