Känner du igen firren?

Har du sett en sån här fisk – med den karaktäristiska svarta fläcken på ryggfenans bakkant? I så fall är det nog en svartmunnad smörbult och det vill Fiskeriverket gärna veta.
Den här veckan har folk i Nynäshamn och Karlshamn kunnat se fiskare som lagt ut nät på platser där folk inte brukar fiska, mitt i hamnen till exempel. Det är Fiskeriverkets personal som lägger ut finmaskiga provfiskenät. Syftet är främst att fånga svartmunnad smörbult.
– Det är en invasiv art, det vill säga att den sprider sig snabbt och om den väl får fäste kan den föröka sig snabbt och sprida sig vidare, säger Ann-Britt Florin vid Fiskeriverkets kustlaboratorium.
Den svartmunnade smörbulten kom till Östersjön i början av 1990-talet, troligen som fripassagerare i något fartygs barlasttankar från Svarta havet. Den etablerade sig  snabbt i Gdansk-bukten där den nu blivit mycket vanlig och har brett ut sig på bekostnad av andra arter. Skälet till att forskarna fiskar i Nynäshamn och Karlshamn är att dessa orter har färjeförbindelser med hamnar vid Gdansk-bukten.
Det svartmunnade smörbulten är inte någon större tillgång, varken för yrkes- eller sportfiske. Det är en rätt liten fisk 15-20 centimeter och inte precis någon läckerhet.
Svenne Andersson

Den svartmunnad smörbulten är rätt lik vanlig svart smörbult, men den har en svart fläck på ryggfenan. (Foto: Fiskeriverket)

Den svartmunnad smörbulten är rätt lik vanlig svart smörbult, men den har en svart fläck på ryggfenan. (Foto: Fiskeriverket)

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...