Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kanotfiske i Norrland

I senaste numret av Fiskejournalen får ni följa med Martin Falklind på kanotäventyr i Norrland.

I Fiskejournalen nummer 6 får du följa med till de norrländska skogarna. Dessa är fulla av ofiskade vatten och du når dem med kanot – ett fantastiskt färdmedel och fiskefartyg.
I senaste Fiskejournalen åker Martin Falklind och hans vänner till Norrland för att utforska ofiskade sel och forsar. De färdas i kanot och träffar på oändliga träsk på jakt efter glupska gäddor, huggvilliga abborrar och feta harrar.
I artikeln får du alla tips som behövs för att du ska lyckas med ditt kanotäventyr i sommar.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta