Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kanske en rekordasp

I takt med att allt fler sportfiskare väljer att släppa tillbaka sina fångster ökar sannolikheten för att rekordfiskar aldrig blir registrerade. Den här aspen kan mycket väl ha överträffat svenska rekordet.
Thomas Woolley, vars stora lax vi skrev om häromdan, berättar att han förra sommaren även fångade en stor asp i Mälaren. En riktigt stor asp…
Det kan ha handlat om ett svenskt rekord, men det får vi aldrig veta.
Thomas berättar att han var ute på ett göstrollingpass med kompisen Bo Gunnars och att aspen var en ren bifångst. I båten vägdes den till drygt åtta kilo innan den fick simma vidare. Svenska rekordet, som innehas av Marcus Johansson, Örebro är på 8,015 kg.
– I området där vi fick aspen är det tidvis väldigt gott om asp. Enklast tar man dem på ytgående popper, berättar Thomas.
Svenne Andersson

Thomas Wolley med jätteaspen. Troligen fjolårets största spöfångade asp – och kanske svenskt rekord...

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta