Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det kan bli trassel för både miljö och fisk om fiskredskap inte tas om hand. Foto: Håll Sverige Rent
”Känslosamt för fiskare att skiljas från sina nät”

Under ett års tid har mängder av gamla uttjänta fiskeredskap samlats in genom Fiskereturens verksamhet. Bland annat 110 ton nät, vilket inte skett utan viss vemod från ägarnas sida.

Fiskejournalen har tidigare i flera artiklar beskrivit problematiken med borttappade och kvarglömda fiskredskap, bland annat så kallade spöknät som riskerar att göra stor skada i vattenmiljöer. Organisationen Fiskereturen drar ett tungt lass i arbetet för att samla in och forsla bort fiskredskap som spelat ut sin roll. Det hela är ett initiativ från Håll Sverige Rent, Sotenäs kommun, Båtskroten och Fiskareföreningen Norden, med hjälp av finansiering från Havs- och vattenmyndigheten
– Tidigare blev mycket liggande, ofta i väntan på bättre tider, men med risk för nedskräpning, nedbrytning och mikroplaster. I och med etableringen av Fiskereturen kan nu både yrkesfiskare och fritidsfiskare höra av sig och få hjälp med borttransport och miljövänlig återvinning. Vi kan inte hjälpa alla men många, säger Josefin Arrhénborg på Fiskereturen. 

VILL NÅ UT TILL FLER
De har alltså bland annat forslat bort flera hundra nät, totalt 110 ton, till Sveriges enda specialiserade marina återvinningsanläggning i Sotenäs. Hon berättar att det kan vara känslosamt för små yrkesfiskare att skiljas från sina arbetsredskap, men att vissa ändå uppskattat hjälp att ta det sista nödvändiga steget.
Just fiskeredskap kräver ett manuellt arbete för att kunna återvinna eftersom de består av många olika komponenter, bland annat stålvajer och blysänken. Nu hoppas Fiskereturen att Havs- och Vattenmyndigheten ska fortsätta att stötta arbetet, och att ännu fler ska bli medvetna om att de finns. Här hittar du deras hemsida!

– Det finns ju en färdig och fungerande organisation i hela landet och på Västkusten även med fasta insamlingsplatser, så nu måste vi nå ut till kunderna, berättar Josefin Arrhénborg.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta