Den smått tragiska situationen vid kraftverket Slottsmöllan i Nissan eskalerar. Det fortsätter att dö lax och öring som inte kommer förbi kraftverket, men ännu verkar ingen ta på sig huvudansvaret för problematiken. " /> Kaoset vid Nissan: Är detta verkligen miljömärkt el? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Det ligger högar med död fisk nedanför Slottsmöllan. Foto: Mattias Höjman
Kaoset vid Nissan: Är detta verkligen miljömärkt el?

Den smått tragiska situationen vid kraftverket Slottsmöllan i Nissan eskalerar. Det fortsätter att dö lax och öring som inte kommer förbi kraftverket, men ännu verkar ingen ta på sig huvudansvaret för problematiken.

En stor lax som inte tagit sig förbi kraftverket.
Foto: Rasmus Borgström

Fiskeentusiasterna i området har bland annat kontaktat Länsstyrelsen i Halland om den akuta problematiken, dock utan att få några garantier.

– Men det blir allt mer uppmärksammat, så vi hoppas på en lösning snart, säger Joel Lending till Fiskejournalen.

Han är en av alla fiskevänner som regelbundet besöker Nissan för att både hjälpa fisk och dokumentera situationen.

Det här är beskedet som de fått från Länsstyrelsen:

”Vi har förståelse för att händelsen väcker känslor hos många. Laxen är en hotad art och vi arbetar på många olika sätt för att förbättra situationen för laxen i Hallands vattendrag.  Anläggningen vid Slottsmöllan följer sina tillstånd och villkor. Det är anläggningen som har ansvar för att driva sin verksamhet i linje med de allmänna hänsynsreglerna i Miljöbalken. Om det finns en risk för skador eller olägenheter är man skyldig att vidta åtgärder. Vi fortsätter att arbeta med frågan på Länsstyrelsen. En översyn av länets samtliga anläggningar som producerar kraft från vatten är på gång. Exakt när anläggningen vid Slottsmöllan blir föremål för en sådan översyn kan vi inte ge ett svar på just nu.”

Styrelsen för Nissans vänner har även publicerat en skrivelse på sin Facebook-sida, med uppmaningen att kunder som är anslutna hos  Halmstad Energi och Miljö (HEM), ska byta el-leverantör eftersom de tar hand om elen från just Slottsmöllan. Nissans vänner vänder sig starkt emot HEM:s marknadsföring att elen från Nissan skulle vara miljömärkt, med anledning av det som händer där. HEM:s kommunikationschef Anders Bredfell säger dock att den uppmaningen bottnar i ett missförstånd:

– Vi håller med Nissans vänner om en hel del kring det som händer i Slottsmöllan, och det är bra att de jagar oss. Däremot har vi ingenting med själva kraftverket att göra, utan vi tar bara hand om elen som produceras där. Vi kan inte ställa krav på producenten, och vi är enligt lag skyldiga att ta emot alla producenters el till nätet, säger Anders Bredfell till Fiskejournalen.

Men kan ni verkligen kalla HEM:s el för miljömärkt?

– All el som vi säljer till våra kunder är ursprungsmärkt el från Statkraft. Statkraft äger inte Slottsmöllan och ingen av våra kunder får sin el därifrån. Elen som vi tar emot förmedlas bara vidare till Axpo som sedan säljer den till sina kunder. Vi har haft dialog med Nissans vänner kring detta, men det kan hända att vi inte varit tillräckligt tydliga, säger Anders Bredfell.

Läs om tidigare rapportering från Nissan:

Här hoppar öringen och laxen mot döden vid kraftverket

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta