Storöringarna kring Stockholm har börjat patrullera stränderna. Det kan fiskeprofilen John Kärki intyga, som själv fångade ett praktexemplar på över 4 kilo nyligen. " /> Kärkis tre bästa tips för Stockholms skärgård | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
John Kärki med ett skönt exemplar av Stockholms havsöringar.
Kärkis tre bästa tips för Stockholms skärgård

Storöringarna kring Stockholm har börjat patrullera stränderna. Det kan fiskeprofilen John Kärki intyga, som själv fångade ett praktexemplar på över 4 kilo nyligen.

– Det var visuellt fiske på den högre skalan när denna individ betade gammarus på en vindstilla yta. Första kastet med en imitation bunden på storlek 10, reste sig en massiv plog bakom flugan. Linan spände upp kort därefter, följt av en tung och segdragen batalj över grunt vatten. Storöring i håven, 70 centimeter plus och 4 pannor, konstaterar John Kärki.

Han har inget emot att dela med sig av sina bästa havsöringstips till Fiskejournalens läsare. Följ dem och öka chansen till drömhugg du också:

1) Håll koll på vattenytan och leta aktiv fisk. Lär dig läsa vakbilder. Försiktiga vak eller rena virvelvak indikerar att fisken äter kräftdjur, fiska då med en fluga som imiterar ett kräftdjur i form och rätt storlek. Om fisken vakar mer explosivt med kraftfulla vak så vattnet sprutar är det småfisk på menyn. Imitera då en liten fisk (spigg, nors, strömming, löja eller mört) i form, storlek och rörelse. I detta sammanhang kan det ibland vara väldigt effektivt att fiska med en fluga som har en ”magic head” framtill, alltså en liten tratt som gör så flugan blir mer slingrig och livlig i vattnet.

2) Fiska exponerade uddspetsar med närhet till djupt vatten. Öringen i skärgården är främst pelagiskt levande och nyttjar grundplatåerna i större utsträckning till att ”smälta” maten som den intar i strömmingsstimmen på djupt vatten. Värmeskillnaden på grunt vatten gör att fiskens metabolism ökar och där med kan den smälta maten snabbare och på så sätt gå ut i stimmen mer frekvent för att äta. Den strategin gör att fisken växer snabbare och blir större. Just uddspetsar är utmärkta ”smältplatser” där varmt och syrerikt vatten driver in samt att det finns gott om skydd med stenar och växter där fisken tryggt kan stå i skydd från säl och annan predation.

3) Fiska ytterskärgården i maj. När innerskärgården blir för varm brukar fisket i den svalare ytterskärgården blomstra när öringen jagar tobis och spigg frenetiskt över tånglandskapen i grunda vikar och runt uddar.

Läs även detta:

Sensationellt stora abborrar hittills under våren 2019

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta