Annons
Karlstad kommun efterlyser gäddor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Robert Westin
Karlstad kommun vill ha gäddor för att analysera kvicksilverhalten i några av kommunens sjöar. Foto: Robert Westin.
Karlstad kommun efterlyser gäddor

Karlstad kommun skall undersöka halten av kvicksilver i sjöarna. Då fungerar just gäddan som en bra indikator så nu vill kommunen att du skall skicka in din gädda för analys.

Kvicksilver påverkar människan på olika sätt. Grundämnet betraktas som ett av de allra farligaste miljögifterna och är ofta högt prioriterat när det gäller sanering.

Bakgrunden till att kvicksilver betraktas som ett av de farligaste miljögifterna är dess förmåga att anrikas i näringskedjor.

I Karlstad har mätningarna gjorts ungefär var tionde år sedan 1970-talet. Hittills har inga alarmerande nivåer av kvicksilver uppmätts. Senaste åren har man dessutom noterat en minskning i de värmländska sjöarna. Men allmänheten bör ändå akta sig för att äta för mycket gädda.

– Gäddan är en toppredator som får i sig kvicksilver genom att äta dom småfiskar som äger plankton, säger Ida-Lis Rundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstad kommun, till SVT.

Gäddorna ska lämnas in frysta. De sjöar som kommunen är intresserad av är Panken, Hyn, Barsjön, Gapern, Västra Örten och Kroppkärrssjön.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen fick Petter Eriksson hålla i drömgösen över 10 kilo. Foto: Privat
Petters perfekta dag – fick dubbla drömgösar

Det rapporteras in flera storfiskar nu, trots att säsongen är inne i elfte timmen. Någon som hade bestämt sig för att köra ända in i kaklet var Petter Eriksson, och denna vecka kom äntligen utdelningen.

Storgös nummer 2.

Petter har jagat drömgösen under många år, och när det äntligen lossnade så blev det rena rama ketchupeffekten, alltså att allt kom på en och samma gång.
Så här berättar han om ett synnerligen lyckat fiskafänge:
– Jag fick faktiskt två drömgösar och personligt rekord två gånger på samma dag. Helt galet. Först en fisk på 9 830 gram och 94 centimeter. Jag var överlycklig med det, men det stannade inte där, konstaterar Petter.

För göskarriärens crescendo väntade bara runt hörnet – nämligen en fisk på hela 10 250 gram och 95 centimeter. Snacka om jackpot.

– Efter att ha lagt så många timmar, många mil och dåliga pass, så känns det fantastiskt att äntligen få landa målfisken som varit drivkraften i många år, rapporterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en tidig julklapp, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta