Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Karlstad kommun vill ha gäddor för att analysera kvicksilverhalten i några av kommunens sjöar. Foto: Robert Westin.
Karlstad kommun efterlyser gäddor

Karlstad kommun skall undersöka halten av kvicksilver i sjöarna. Då fungerar just gäddan som en bra indikator så nu vill kommunen att du skall skicka in din gädda för analys.

Kvicksilver påverkar människan på olika sätt. Grundämnet betraktas som ett av de allra farligaste miljögifterna och är ofta högt prioriterat när det gäller sanering.

Bakgrunden till att kvicksilver betraktas som ett av de farligaste miljögifterna är dess förmåga att anrikas i näringskedjor.

I Karlstad har mätningarna gjorts ungefär var tionde år sedan 1970-talet. Hittills har inga alarmerande nivåer av kvicksilver uppmätts. Senaste åren har man dessutom noterat en minskning i de värmländska sjöarna. Men allmänheten bör ändå akta sig för att äta för mycket gädda.

– Gäddan är en toppredator som får i sig kvicksilver genom att äta dom småfiskar som äger plankton, säger Ida-Lis Rundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstad kommun, till SVT.

Gäddorna ska lämnas in frysta. De sjöar som kommunen är intresserad av är Panken, Hyn, Barsjön, Gapern, Västra Örten och Kroppkärrssjön.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta