Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kartell i båtbranschen?

Yamaha var först med att säga upp avtalet med Mekonomen-företaget, sedan följde de andra stor båtmotorfirmorna.

Konkurrensverket misstänker kartellbildning i båtbranschen och har därför gjort razzior hos fyra stora företag; Brunswick Marine, KGK Motor, Volvo Penta och Yamaha Motor Scandinavia, uppger nättidningen E24.
För snart ett år sedan offentliggjorde bildelsföretaget Mekonomen att man tänkte satsa även på båtbranschen. Dessutom att man tänkte sig en ledande roll på den marina marknaden.
Som ett led i satsningen förvärvade Mekonomen företaget Marinshopen i Älvsjö, en stor återförsäljare av reservdelar och båttillbehör. Men i och med försäljningen upphörde Marinshopens gamla avtal med leverantörerna – och då började problemen. Yamaha var först med att säga upp avtalen, sedan följde de andra stora slag i slag. Marinshopen började få problem att leverera reservdelar till verkstäder, mindre företag och privatkunder.

När flera stor företag agerar på ett likartat sätt brukar Konkurrensverket vakna till liv och för några veckor sedan genomfördes razzior hos de misstänkta företagen. Dessutom hos båtbranschens riksförbund, Sweboat. Konkurrensverket misstänkte att där kunde finnas korrespondes som kan ha betydelse för utredningen.
De misstänkta företagen förnekar att de skulle ha samarbetat och menar att det likartade handlandet beror på att de har likartad struktur och organisation.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta