Hoppfullt på vissa håll – men dystert på andra. Det är en enkel sammanfattning av den svenska laxsäsongen 2019. Det är sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas som nu presenterar sammanställningen av årets uppgång av vildlax i Östersjölaxälvarna. " /> Kartläggning klar: Så mycket vildlax steg det i år | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
En av årets största laxar från de svenska älvarna, Aik "Minken" Boymann med en 19-kilos Mörrumslax.
Kartläggning klar: Så mycket vildlax steg det i år

Hoppfullt på vissa håll – men dystert på andra. Det är en enkel sammanfattning av den svenska laxsäsongen 2019. Det är sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas som nu presenterar sammanställningen av årets uppgång av vildlax i Östersjölaxälvarna.

Han konstaterar att själva fisket under 2019 var lika varierade som vattennivåerna i älvarna, men att den gemensamma upplevelsen av 2019 var något av en besvikelse.

Glenn Douglas noterar att flera älvar haft ett antal år med svaga återkomster och sjukdomsproblematik, vilket börjar bli så allvarligt att det kan påverka framtida laxuppgångar. Som vanligt konstaterar han också att vattenkraften har stor negativ påverkan på laxbeståndet, och det bolag som utmärker sig särskilt är kommunägda elbolaget Skellefteåkraft. Under 2019 har endast 93 laxar och 36 öringar registrerats vid Hednäs kraftstations fisketrappa i Åby älv, och Glenn Douglas uppmanar bolaget att vidta kraftfulla åtgärder för att rädda laxbeståndet medans tid finns.

På minussidan räknar han också upp det polska tjuvfisket efter lax i Östersjön, som återigen ökar.

Några glädjeämnen är Råne älv och Kalix älv, som båda uppvisar positiva trender. Vid Jockfalls fiskräknare i Kalix älv passerade det exempelvis 10 009 laxar, vilket är den näst högsta noteringen efter 2013.

Här kan du läsa hela rapporten, och se hur just din favoritälv mår!

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta