Fiska med haspelrulle

 

Den vanligaste fiskerullen är haspelrullen. Tack vare sin allsidighet och smidighet är haspelrullen förstahandsvalet för både nybörjare och proffsfiskare. Fördelarna med haspelrullen är många – det trasslar sällan, den är väldigt lätt att kasta med och tack vare den enkla konstruktionen är det sällan nåt som strular.  

Haspelrullen kan användas till all form av fiske men kommer framförallt till sin rätt när man fiskar med lätta eller medeltunga beten. För fiske med tyngre beten har multirullar vissa fördelar men det tittar vi närmare på i en annan guide. 

 

Kastet - steg för steg

  1. Veva in linan så att hela tafsen är utanför spöts toppögla och så att bygelns linförare är precis under handtaget. Fiskar du utan tafs så är det lagom med 2-3 decimeter lina utanför toppöglan.
  2. Ta nu med pekfingret tag i linan och lås den mellan ditt finger och spöhandtaget. Använd pekfingret på den handen som du håller spöt i. Är du högerhänt håller du alltså spöt i din högra hand och låser linan med ditt högra pekfinger.
  3. Med din vänsterhand (om du håller spöt i höger) lyfter du bygeln. Nu är spolen frikopplad och det är bara ditt högra pekfinger som hindrar linan från att löpa fritt.
  4. Nu kommer själva kastet. Med en svepande rörelse rör du spöt bakifrån fram, snett över höger axel, och släpper linan med ditt finger när spötoppen pekar 45 grader ovanför vattenytan.
  5. När draget landar i vattnet och du börjar veva så faller bygeln tillbaka och fångar upp linan så att du kan börja hemtagningen. Ibland måste man ta i lite i första vevtaget för att bygeln ska falla tillbaka. Men kan också använda vänsterhanden för att stänga bygeln.

 

Välja rätt haspelrulle

Vilken haspelrulle du ska välja beror på vilket fiske du ska bedriva och hur mycket du kommer fiska. För lättare abborfiske, fjällfiske eller regnbågsfiske i en Put & Take sjö är 1000 en bra storlek. För allroundfiske efter abborre, gädda, gös, havsöring passar 2500 väldigt bra. Detta är den vanligaste storleken och är en väldigt bra standardstorlek om man endast vill ha en rulle. Fiskar man gädda eller andra fiskar som kräver tjockare lina behöver man gå upp till en rulle i storlek 4000. Haspelrullar finns även i olika prisklasser där en dyrare rulle är mer stryktålig och har en jämnare gång och broms, även under hård påfrestning. Nedan har vi valt ut några av våra populäraste haspelrullar uppdelat på Lätt, Allround och Tungt fiske.

 

Ta hand om din haspelrulle

En haspelrulle är nästintill underhållsfri men det finns några enkla knep som garanterat förlänger livstiden på din rulle.

  • Addera några droppar rullolja eller fett med jämna mellanrum för att skydda haspelrullen mot smuts och för att den ska gå mjukare.
  • Skölj av rullen under vattenkranen om du har fiskat i saltvatten. Detta motverkar saltavlagringar som kan skada din rulle.
  • Lätta på bromsen när du inte använder rullen. Om du förvarar rullen med slirbromsen hårt åtdragen så sliter du på bromsen i onödan.   

 

Vi har även gjort några videoguider som kan hjälpa dig på vägen till att välja rätt fiskeutrustning. Kolla vår film om att välja rätt haspelrulle: