Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Katastrof för fisket

Oljeolyckan i Mexikanska golfen hotar fiskens barnkammare och kan på sikt bli en katastrof för den omfattande sportfiskeindustrin i USA.
Sportfisket vid USA:s södra kust, från Florida, via Alabama, Mississippi, Louisiana till Texas är mycket omfattande. Både federala och delstaternas myndigheter har infört rejäla restriktioner för yrkesfisket, för att ge utrymme åt ett sportfiske som omsätter miljarder dollar.
Just nu sprutar tusentals ton med råolja ut ur det öppna borrhålet på havsbottnen och drivs av vindarna in mot land. När oljan når mangroveträsken vid kusterna kommer det att få förödande konsekvenser.
– Kusten är ovärderlig som yngelplats för skaldjur och fisk, säger WWF:s generalsekreterare Lasse Gustavsson.
Längs kusten finns tusentals och åter tusentals företag som är beroende av sportfisket. Dessa ser nu avbokningarna strömma in och – vad värre är – ser de kanske hela basen för sin verksamhet ryckas undan.
Svenne Andersson

Fiskeguiderna har all anledning att vara oroliga för framtiden. Hela basen för deras verksamhet kan ryckas undan. (Foto: Martin Falklind)

Fiskeguiderna har all anledning att vara oroliga för framtiden. Hela basen för deras verksamhet kan ryckas undan. (Foto: Martin Falklind)

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta