Katastrofalt lagförslag

Just nu är ett förslag på en fiskevårdslag ute på remiss. Läser man sammanfattningen så ser det bra ut, men gräver man lite djupare hittar man tankar som bättre hör hemma i 1800-talets syn på jordens resurser.
I en så kallad portalparagraf till den myndighet som ska förvalta fiskeresursen skriver man ” Myndigheten skall verka för att vild fisk och vilda vattenlevande blöt- och kräftdjur nyttjas och förvaltas så att de uthålligt ger en god avkastning för yrkesfisket”. Just att man prioriterat ”god avkastning för yrkesfisket” har enligt alla ledande experter orsakat att 90 procent av världens fiskbestånd är överutnyttjade. Visserligen lägger man till några ord om ekologisk balans i lagförslaget, men sportfisket och fisketurismnäringen nämns inte.
Idag omsätter fisketurismbranschen lika mycket pengar som yrkesfisket. Sportfisket totalt omsätter mycket mer än pengar än yrkesfisket och det är över en miljon svenskar som skulle kunna tituleras sportfiskare.
I lagförslaget skriver man också om vikten av ett storstadsnära sportfiske för allmänheten. Samtidigt vill man inte låta allmänheten få förtur till fisken. Finns det inte biologiska skäl att stoppa ett fiske har yrkesfiske, husbehovsfiskare och sportfiskare samma rätt att fiska.
På allt fler ställen i världen inser man fördelen med att låta ett väl kontrollerat sportfiske nyttja vissa delar av resursen och ett väl kontrollerat och ekologiskt hållbart yrkesfiske nyttja andra. Som allt fler inser är Sverige alltjämt ett u-land när det gäller fiskepolitik. Yrkesfiskets rätt till god avkastning ställs fortfarande över alla biologiska, sociala och ekonomiska hänsyn. Lagförslaget kan glänsa med ord som fiskevård och hållbart nyttjande, men i slutändan är det samma skit i ny ”miljövänlig” förpackning.
Anders Nicander

God avkastning för yrkesfisket är det viktigaste enligt nytt lagförslag. (Foto: Anders Nicander)


Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...