Jordens befolkning äter allt mer fisk. Samtidigt håller fisken på att ta slut och fiskodlingsindustrin dras med stora problem.
Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO äter vi mer än 17 kilo fisk per person och år. Antalet människor som arbetar med fiske och vattenbruk ökar samtidigt som fiskbestånden minskar. Lösningen som många vill se är odlad fisk. Men fiskodling är långt ifrån problemfritt. Övergödning i de vatten där odlingen sker och utarmning av de fiskbestånd som blir till mat åt den odlade fisken är några av dessa problem. Att fisken man odlat transporteras över hela världen, med utsläpp av växthusgaser som följd, gör inte saken bättre.
Till det kan vi lägga att vild fisk ofta har ett högre näringsvärde än odlad. Sill innehåller till exempel fem gånger så mycket omega-3 som odlad lax. Pangasius, eller hajmal som de också kallas, innehåller ingen omega-3 alls. Sill behöver vi inte odla. Det finns istället så mycket att vi kan göra billigt djurfoder av den.
Anders Nicander
Publicerad: 09 February 2011
Av: Anders Nicander
Logga in
Logga in för att ta del av unika erbjudandet, priser och mycket annat.
Skapa ett konto
Gå med i vår medlemsklubb får att ta del av extra rabatter på mänder av fiskeprylar, förhandstur till kampanjer och mycket mer. Helt kostnadsfritt!