Kävlingeån levererar

Trots värsta vintern i mannaminne, även i Skåne, så går det att fiska i Kävlingeån. Och det världsberömda storgäddevattnet levererar!
Oskar Hammarstedt från Södra Sandby är ett riktigt gäddfreak. Så pass att han tältar vid Kävlingeån för att vara på plats när fisket är hett. Hett är det i början av mars, även om nordanvindarna ännu blåser kalla.
Den 9 mars var Oskar på plats med sitt flugspö, apterat med en 25 centimeters svart/röd flashfluga. Efter att ha fiskat av bara 20-30 meter ser Oskar hur det rycker till i linan vid ett stopp i intagningen. Han drar till rejält och den sitter!
Fajten blir tuff och landningen svår, eftersom det är is i vattenbrynet, men till slut lyckas Oskar hasa upp en fin gädda på 105 centimeter och 8,9 kg. Nytt pers med två centimeter!
Det gäller att hänga i när fisket är bra så framåt kväll kryper Oskar in i tältet sedan han laddad ordentligt med Bullens pilsnerkorv.
Det blev lite dåligt med nattsömnen, men det berodde inte på kylan utan mera på att traktens gäss och svanar höll konsert det mesta av tiden.
Dagen därpå hann Oskar landa fyra skapliga gäddor före lunch, innan hugget med stort H infann sig. Den här gäddan var faktiskt ännu större. Det blev en ny puff uppåt av pb:et med två centimeter. Gäddan var dessutom duktigt välfödd – en riktig kävlingegris som vägde 11,3 kg vid en längd av 107 centimeter.
Svenne Andersson

Oskar med nytt personbästa på gädda. 107 välgödda centimeter, bärgade ut vintriga Kävlingeån.

Oskar med nytt personbästa på gädda. 107 välgödda centimeter, bärgade ut vintriga Kävlingeån.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...