[/caption] " /> Kedjebetet – insats för cancerfonden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Kedjebetet – insats för cancerfonden

Kedjebetet startar nu en sverigeresa och får förhoppningsvis simma i många vatten.

Kedjebetet är ett sätt att samla landets sportfiskare för en gemensam insats och insamling till cancerfonden. Initiativtagarna är Robert Jonsson från NyttFiske, S-O Larsson från Miekofishing och Tommy Suomela från Suomela.se.
– Det är ju alltid svårt att få folk att hjälpa till i hjärtefrågor, så vi kom på ett sätt som gör det lättare för er, säger ”Robban” från NyttFiske, en av initiativtagarna.
Tanken är att Kedjebetet ska vandra runt bland sportfiskare i Sverige. När personen som har Kedjebetet i sin ägo – och lyckas fånga en fisk på det – skickar han det vidare till en sportfiskare med den uppenbara uppmaningen. Fånga en fisk och skicka vidare.
För varje fångad fisk ska en bild skickas till initiativtagarna – då skänker de minst 50 kronor till Cancerfonden.

– Vi är många som på något sätt kan relatera till cancer och känner någon som gått bort, hur ska vi enkelt kunna hedra dem och samtidigt försöka hjälpa till.
Här kan ni läsa mer och följa betets turné genom Sverige.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta