Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kemikalierna som löser oljan är sämre på lång sikt, men hindrar på kort sikt stränder och fåglar från att drabbas. Foto: Kris Krug/CC
Kemikalier hotar Mexikanska golfen

Kemikalierna som skulle lösa oljan efter katastrofen i Mexikanska golfen 2010, har visat sig vara giftigare än själva oljan.
Kemikalierna tar bort ytspänningen. Istället för att oljan hänger ihop i stora oljebälten, delar kemikalierna upp den i små droppar, som sedan späds ut i vattnet.
– Oljan försvinner inte bara för att man inte kan se den längre, säger Jonas Fejes på Svenska miljöinstituets oljeskadegrupp.
En stor del av oljedropparna samlas sedan på havens mjukbottnar, som fungerar som skafferi och barnkammare för mängder av arter.
-Livet på mjukbottnarna dör inte på en gång av oljedropparna, så effekten syns inte direkt. Det är hos arter som äter plankton och mindre organismer som påverkas och blir sjuka. I Mexikanska golfen hotas känsliga miljöer som korallrev, och även kustnära våtmarksområden, av ansamlingarna av oljedroppar.
I Sverige är så kallad dispergering inte tillåten. I många länder är metoden däremot standard vid oljeutsläpp, däribland Storbritannien och Irland.

Maria Ålander
KÄLLA: SVT

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta