Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kemikalierna som löser oljan är sämre på lång sikt, men hindrar på kort sikt stränder och fåglar från att drabbas. Foto: Kris Krug/CC
Kemikalier hotar Mexikanska golfen

Kemikalierna som skulle lösa oljan efter katastrofen i Mexikanska golfen 2010, har visat sig vara giftigare än själva oljan.
Kemikalierna tar bort ytspänningen. Istället för att oljan hänger ihop i stora oljebälten, delar kemikalierna upp den i små droppar, som sedan späds ut i vattnet.
– Oljan försvinner inte bara för att man inte kan se den längre, säger Jonas Fejes på Svenska miljöinstituets oljeskadegrupp.
En stor del av oljedropparna samlas sedan på havens mjukbottnar, som fungerar som skafferi och barnkammare för mängder av arter.
-Livet på mjukbottnarna dör inte på en gång av oljedropparna, så effekten syns inte direkt. Det är hos arter som äter plankton och mindre organismer som påverkas och blir sjuka. I Mexikanska golfen hotas känsliga miljöer som korallrev, och även kustnära våtmarksområden, av ansamlingarna av oljedroppar.
I Sverige är så kallad dispergering inte tillåten. I många länder är metoden däremot standard vid oljeutsläpp, däribland Storbritannien och Irland.

Maria Ålander
KÄLLA: SVT

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta