Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Keps till Halmstad

Fredrik Huttunen knäckte till slut koden. Båtmotorn användes för att ”puffa” båten och öka hastigheten på driften.

Efter ett omväxlande fiske knäckte Fredrik Huttunen till slut flundra-koden. Ett flertal fiskar fångades och återsattes. Fredrik anmäler en av dom till Release ´em.
Efter en veckas regn var Fredrik Huttunen och hans vän Fredrik Schmiterlöw rejält sugna på att känna hälleflundornas tyngd. Vädret i Havöysund hade gäckat dom och när väl fisket kunde börja gjorde hälleflundrorna likaså. Fredrik gnuggade geniknölarna och kom fram till att drifterna var för långsamma. Motorerna användes för att ”puffa” båten stötvis och detta visade sig vara en vinnande taktik.
– Vi flyttade oss till en kant på 40 meters djup som jag fått för mig kunde vara givande, och redan vid andra ”puffen” så small det på! Glädjen spred sig fort i båten och efter några minuters hård press på fisken landade jag en flundra på 85 centimeter, berättar Fredrik.

Flundran fick givetvis simma tillbaks, vilken är själva grundtanken med projektet. Release ´em går ut på att sprida tänket ”bevara hälleflundran”. Regler och anvisningar är enkla. Ta en bild vid fångsttillfället, till exempel när du återsätter eller drillar din flundra. Gå in på Fiskejornalen.se och anmäl din bedrift, så skickar vi den coola trofékepsen kostnadsfritt. När året är slut kommer vår jury att gå igenom samtliga bidrag för att kora en Flundrakung och Flundradrottning. Som bevis på vår uppskattning för förtjänstfullt bevarandetänk skickar vi ett fiskepaket samt en hälleflundrastjärt!

Nytt för i år är att du kan föreviga din återsatta fångst. Du får möjlighet att beställa en unik reproduktion av hälleflundrastjärten i samarbete med Fiskkonservator.se
För mer information. Kicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta