Annons
Kinesisk krabba sprider sig | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kinesisk krabba sprider sig

Den kinesiska ullhandskrabban sprider sig alltmer över världen. Senaste svenska fyndet kommer från Bottenviken, ända uppe vid Haparanda, uppger TT.
Det har blivit allt vanligare med fynd av den kinesiska ullhandskrabban i svenska vatten. Det aktualiserar problemet med intrång av främmande arter i vår marina miljö. Ofta kommer de hit som fripassagerare med fartyg från fjärran land. Om oturen är framme hittar de en nisch i vårt ekosystem och etablerar sig – som till exempel skett med den svartmunnade smörbulten.
Under senare år har det gjorts åtskilliga fynd av kinesisk ullhandskrabba i Östersjön, men fångsten utanför Haparanda är den nordligaste hittills. Krabban anses vara en delikatess, men bör i så fall komma från fiskdisken och inte från en miljö där den inte hör hemma.
Svenne Andersson

Under senare år har det gjorts flera fynd av kinesisk ullhandskrabba i Östersjön.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Det protesterades mot både odlingsindustrin och oljeindustrin i Oslo. Foto: Från Extinction Rebellion Norways Facebooksida
Aktivister i klistret – limmade fast sig mot laxodlingar

Den norska laxodlingsindustrin stöter på patrull även inom det egna landets gränser. På måndagen limmade aktivister från gruppen Extinction Rebellion fast sig vid ingången till Närings- och fiskeridepartementet i Oslo.

Det hela handlade om en protest mot odlingsindustrin, och om hur den anses vara oetisk och till skada för både havsmiljön och den vilda laxen. Det var tre aktivister, utklädda till laxar, som hade limmat fast sig, och bredvid stod grupper med plakat och förde fram sina budskap. Polispatruller, till både fots och till häst, skickades till platsen för att övervaka situationen. 

– Vi hoppas att de blir arresterade, sa Cinta Hondsmerk från Extinction Rebellion till norska TV 2.
Anledningen till den önskan var att det i så fall skulle ge protesten större uppmärksamhet, och att de i grund och botten var beredda att ge upp sin frihet för sakens skull.

Upplösningen på dramat framgick inte av TV 2:s rapportering under måndagen, men här kan du se bilder från händelsen. Samtidigt som aktionen mot Närings- och fiskeridepartementet pågick en rad andra protester i Oslo, bland annat med budskapet att oljeåldern är över och att samhället måste göra en grön omstart.

Du kanske även gillar detta