Kjempeål från Ålesund

Var ska man fånga en riktig bamseål – om inte i Ålesund? Norrmannen Christer Gjøvaag har fångat flera och häromdagen kom jättehugget…
Christer, som bor i Ålesund i västra Norge, har fiskat riktat efter havsål både i höst och förra hösten, tillsammans med kompisen Thomas. Det har blivit en hel del fina havsålar upp till cirka sju kilo.
Men i torsdags bestämde dom sig för att pröva en helt ny plats. De fiskade längs en brant som gick från 30 till 50 meters djup och där bottnen var väldigt stenig. Det började nappa ganska omgående, några ålar tappades och en på 4,9 kilo kom upp. Och så, vid 21-tiden på kvällen, hände något:
”Tilslag blir satt og tyngden i andre enden er enorm! Jeg har ikke sjans i å få løftet fisken i fra bunnen, den tar litt sene fra snella og slår og slår og slår. Kjører fisken knallhardt og den følger bunnen hele veien inn”, berättar Christer i anmälan till Recordfisken.
När kompisen ska hjälpa till att håva visar det sig att den stora håven inte räcker till, så det får bli en huggkrok genom underläppen. Havsålen visar sig väga 27 kilo och vara 197 centimeter lång. Runt buken är den imponerande 58,5 centimeter.
”Lite ante jeg når jeg sto opp den dagen om at jeg skulle få lengre fisk enn meg selv”, skriver Christer som är en reslig gutt på 195 centimeter.
Den jättelika havsålen fattas trots allt nästan fyra kilo för att nå det norska rekordet.
Svenne Andersson

Christer Gjøvaag håller, med viss möda, upp den enorma havsålen.


Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...