Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kjempeål från Ålesund

Var ska man fånga en riktig bamseål – om inte i Ålesund? Norrmannen Christer Gjøvaag har fångat flera och häromdagen kom jättehugget…
Christer, som bor i Ålesund i västra Norge, har fiskat riktat efter havsål både i höst och förra hösten, tillsammans med kompisen Thomas. Det har blivit en hel del fina havsålar upp till cirka sju kilo.
Men i torsdags bestämde dom sig för att pröva en helt ny plats. De fiskade längs en brant som gick från 30 till 50 meters djup och där bottnen var väldigt stenig. Det började nappa ganska omgående, några ålar tappades och en på 4,9 kilo kom upp. Och så, vid 21-tiden på kvällen, hände något:
”Tilslag blir satt og tyngden i andre enden er enorm! Jeg har ikke sjans i å få løftet fisken i fra bunnen, den tar litt sene fra snella og slår og slår og slår. Kjører fisken knallhardt og den følger bunnen hele veien inn”, berättar Christer i anmälan till Recordfisken.

När kompisen ska hjälpa till att håva visar det sig att den stora håven inte räcker till, så det får bli en huggkrok genom underläppen. Havsålen visar sig väga 27 kilo och vara 197 centimeter lång. Runt buken är den imponerande 58,5 centimeter.
”Lite ante jeg når jeg sto opp den dagen om at jeg skulle få lengre fisk enn meg selv”, skriver Christer som är en reslig gutt på 195 centimeter.
Den jättelika havsålen fattas trots allt nästan fyra kilo för att nå det norska rekordet.
Svenne Andersson

Christer Gjøvaag håller, med viss möda, upp den enorma havsålen.


Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta