" /> Klagar till kommunen: "För lite vatten havet" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Ett stabilt och kraftigt högtryck ger låga vattennivåer på många håll.
Klagar till kommunen: ”För lite vatten havet”

Högtryck råder över stora delar av Sverige och många njuter av sommarens tidiga ankomst. Men alla är inte nöjda och Öckerö kommun har fått motta klagomål från flera personer. ”Det finns för lite vatten i havet, säger de .

Visst kan landets kustkommuner ibland får rättmätig kritik och en del problem kan enkelt åtgärdas, men de ovanligt låga vattennivåer som nu råder kan de förstås varken lastas för eller ro på.

” Havets vattennivåer är inget vi inom kommunen kan fatta beslut om”

– Havets vattennivåer är inget vi inom kommunen kan fatta beslut om, säger Robert Lindberg, kommunikatör Öckerö kommun till P4 Göteborg.

Han får medhåll från SMHI som förklarar vad det låga vattnet beror på.
– Det är ett högtryck som trycker ner havet. Det har legat på ganska länge med högtrycket så det har hållit sig under medelvattenståndet, säger Anders Söderberg, vakthavande oceanograf på SMHI till TT.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta