Någon vattenkraft har inte bedrivits i Ejforsen, Västerdalälven, på över 40 år. Och så ska det förbli, anser både Sportfiskarna och Älvräddarna som bestämt sig för att överklaga en ny dom i Mark- och miljööverdomstolen. " />
Annons
Klart att domen om omstridda Ejforsen överklagas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Striden för att rädda Ejforsen fortsätter. Foto: Christina Lindhagen/Sportfiskarna
Klart att domen om omstridda Ejforsen överklagas

Någon vattenkraft har inte bedrivits i Ejforsen, Västerdalälven, på över 40 år. Och så ska det förbli, anser både Sportfiskarna och Älvräddarna som bestämt sig för att överklaga en ny dom i Mark- och miljööverdomstolen.

Mark- och miljööverdomstolens nya dom kan innebära att det blir en vattenkraftutbyggnad i en skyddad älvsträcka i Västerdalälven, alltså i Ejforsen där det finns lämningar av ett kraftverk som revs 1978.

Det är Transtrands besparingsskog som sedan 2004 ansökt om att få bygga upp kraftverket, och nu har de nått en viss framgång i sin linje. Domen från 30 september tar ställning i en för målet avgörande fråga: det så kallade utbyggnadsförbudet. Mark- och miljööverdomstolen skickar tillbaka målet till tingsrätten för att pröva frågor som rör påverkan på Natura 2000-området och miljökvalitetsnormer, i dessa frågor har domstolen inte tagit ställning tidigare.

Mark- och miljööverdomstolen anser nu att drift och uppförande av ett helt nytt kraftverk på platsen endast får obetydlig miljöpåverkan.

Detta har fått både Sportfiskare, Älvräddare och andra instanser att reagera kraftigt, och de kommer att överklaga domen.

– Vi anser att det är flera saker som Mark- och miljööverdomstolen felbedömt när de kommer fram till att sökt verksamhet bara skulle orsaka obetydlig miljöskada, säger Sven Björck, miljörättsjurist hos Älvräddarna.

Enligt Sportfiskarna stödjer sig domstolen på en högst bristfällig undersökning av fiskförekomst i kraftverkskanalen. Undersökningen har skett under en mycket begränsad period av året då flera av de fiskarter som förekommer i Västerdalälven normalt inte vandrar och dessutom under en period med osedvanligt låg vattenföring, skriver de på sin hemsida.

– Och en av domstolens rådmän hade också en avvikande mening, vilket vi tror kan göra att vi får prövningstillstånd hos Högsta Domstolen, säger Sven Björck.

Fiskejournalen återkommer i ärendet.

Läs om glada nyheter från Norrbotten:

https://www.fiskejournalen.se/sensationellt-fynd-i-fjallen-langvaga-lax-tillbaka/

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Är du också en fena på flugfiske? Anmäl dig då till SM! Foto: Anders Lundin
SM i flugfiske blir av – hög tid att anmäla sig

2020 är de inställda evenemangens år, men fiske tillhör de sysselsättningar som oftast går utmärkt att utöva trots Covid-19. SM i flugfiske kommer att genomföras som planerat, och det finns ännu tid att anmäla sig.

Svenska mästerskapen kommer att äga rum på tre olika skådeplatser mellan 2–4 oktober, nämligen Kolbäcksgropen (båtfiske) och Sörqvarnsforsen (strömfiske) i Hallstahammars kommun samt Ljusvattnet (landfiske) i Surahammars kommun.

Arrangörsklubb är SFK Atletfiskarna, och tillsammans med Sportfiskarna så hälsar de att det är hög tid att anmäla sig om du inte redan gjort det.
De första 30 anmälda erhåller en plats och därefter erhåller man plats som reserv. Sista anmälningsdag är måndag 28 september, meddelar Sportfiskarna på sin hemsida.

Du kanske även gillar detta