Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Beskedet om de stoppade gruvplanerna är en seger för Alaskas vildmark. Foto: Joris Beugels
Klart efter 20 års kamp – gruva vid laxälv stoppas

En utdragen och omskriven miljökamp har fått sitt slut. Det kontroversiella Pebble Mine-projektet vid laxeldoradot Bristol Bay har nämligen stoppats efter 20 års kamp.

Det är USA:s arméingenjörkår USACE som meddelat att de nekat tillstånd för guld- och koppargruvan Pebble, vid en av världens största lekälvar för lax i Alaska.
Enligt Världsnaturfonden WWF är Bristol Bay-området ett av de mest produktiva ekosystemen i Nordamerika, och en av världens största lekälvar för indianlax.

Gruvplanerna stoppades med stöd av miljöskyddslagarna Clean Water Act och Rivers and Harbors Act, och beskedet togs emot med stor glädje bland miljövänner.
– Vi kan vara tacksamma över att våra röster hörts, att vetenskap spelat roll och att folket vunnit över kortsiktiga vinster. Den här segern tillhör inte politikerna utan Alaskas och Bristol Bays urfolk, såväl som de jägare, fiskare och naturentusiaster från hela landet som har protesterat mot detta farliga och dåligt genomtänkta projekt, säger Alaska Wilderness Leagues vd Adam Kolton till The Guardian.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta