Annons
Klart med förlängd fiskesäsong efter odlad havsöring | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – det blir fiske efter havsöring även i september, åtminstone i delar av Umeälven. Foto: Michael Paszkowski
Klart med förlängd fiskesäsong efter odlad havsöring

Många har fortfarande ett fiskesug efter den märkliga sommaren med reseförbud och andra restriktioner. De flesta strömmande vatten stänger i september i samband med öringlek, men i Umeälven kommer säsongen att förlängas.

Det är Länsstyrelsen i Västerbotten som meddelar att de beviljat dispens för att gynna fritidsfisket i Umeälven, och det handlar om sträckan mellan Sörforsbron och kraftledningen ovan Baggböleforsen. Det är dock inte fritt fram att fånga vild öring, utan det är fisket efter odlad havsöring som dispensen gäller. 

Det enklaste sättet att skilja en odlad och vild öring åt är att titta på fettfenan, eftersom den klippts bort på odlad fisk. För att minimera skador på fisk som ska återutsättas ska fisket ske med en hullingslös krok, upplyser Länsstyrelsen om. Fisket kommer att vara tillåtet hela september, och endast dagskort kommer att finnas tillgängliga.

Relaterad nyhet från din region
19 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta