Det står nu klart att Sverige kommer att ställa upp i ett historiskt flugfiske-VM för kvinnor. Nu går den utsedda kaptenen för landslaget ut och ber allmänheten om hjälp – både med att hitta deltagare och sponsorer. " />
Annons
Klart med svenskt landslag – kaptenen vädjar om stöd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sivan Jansson blir kapten för det svenska landslaget i VM, och nu söker hon sponsorer och deltagare. Foto: Anders Lundin
Klart med svenskt landslag – kaptenen vädjar om stöd

Det står nu klart att Sverige kommer att ställa upp i ett historiskt flugfiske-VM för kvinnor. Nu går den utsedda kaptenen för landslaget ut och ber allmänheten om hjälp – både med att hitta deltagare och sponsorer.

Flugfiske-VM för kvinnor kommer för första gången att äga rum mellan 6–12 juli, i norska Stor-Elvdal och Rendalen, och det är Norska flugfiskeförbundet som håller i tävlingarna i samband med EM. Tävlingsfisket kommer bland annat ske i älvarna Atna, Rena och Glomma.

Till kapten för det svenska landslaget har Sivan Jansson, ordförande i fiskeklubben Fjällorna, utsetts. Hon inleder nu ett arbete med att hitta både finansiering och medlemmar till den svenska landslagstruppen. Det kostar 1 200 euro per person att delta i tävlingen, och den svenska truppen ska bestå av sex deltagare, med förhoppningen att även få med en reserv.

– Kvalifikationerna är först och främst att man kan flugfiska och vada, samt har god teamkänsla. Man får se den här tävlingen som en början att få ihop ett damlag. Förhoppningen är att fler kvinnor vill tävla i flugfiske och delta i uttagningstävlingarna i Sverige framöver, säger Sivan Jansson till Fiskejournalen.

Hon uppmanar alla intresserade, både sponsorer och intresserade flugfiskare, att höra av sig till henne på mail siv@fjallorna.se

Hitta inspiration i Fiskejournalen:

Ida Iggbom kastar loss med Skitfiskepodden

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta