Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Klättrar i Meterligan

Med tre gäddor, fångade på lika många dagar i november, klättrar Åke Persson rejält i 100-klubben Meterliga. Än har han en bit kvar till topp tio – men vem vet…
Åke, som bor i Genarp i Skåne, fiskar gädda i olika dammar och sjöar i södra Skåne. I våras gjorde han ett ryck och anmälde tre metergäddor, fångade med några dagars mellanrum – och nu är det dags igen.
I mitten av november var Åke ute med gäddmetet i tre olika vatten, tre dagar i följt och lyckades alla dagarna knipa gäddor som kvalade in i Meterligan. Inga bjässar, med de klarade i alla fall gränsen.
Klarar han en liknande trippel före årsskiftet, så är han uppe på tio-i-topp-listan.
Svenne Andersson

Åke Persson med en 102-centimetare som han metade upp i Nygårdsdammen.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta