Klent försvar för kraftverk

Är det fundamentalism att vilja försvara den vackra Kukkolaforsen i Torneälven? (Foto: Urpo Taskinen)

Att bygga kraftverk i en av de skyddade nationalälvarna är OK tycker politiker från Haparanda. Enligt dem är det bara ”hotfulla älvräddare” som är emot.
Riksdagsmannen Sven-Erik Bucht (S) och kommunpolitikern Lars Spolander (M) har samlat sig till en gemensam insändare i Haparandabladet där de försvarar det otroliga tilltaget att vilja bygga kraftverk i Torne älv. Älven är en av våra skyddade nationalälvar, enligt riksdagsbeslut undantagen från kraftutbyggnad.
Bucht och Spolander försvarar i insändaren förslaget att bygga en försökskraftverk i älven. Gränsälvskommissionen har gett tillstånd, men eftersom det är oklart om kommissionen har mandat till detta har bygget stoppats tills vidare.
De båda politikerna framför flera faktafel i insändaren, medvetet eller av okunnighet. Bland annat hävdar de att efterfrågan på energi ökar och att det tilltänkta nya kraftverket skulle vara miljövänligt. De hävdar också att de enda som är motståndare är ”fundamentalister” och ”hotfulla älvräddare”.

En av dessa hemska figurer, Älvräddarnas ordförande Christer Borg, svarar så här på riksdagsmännen osakliga insändare.

Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...