[/caption]Att bygga kraftverk i en av de skyddade nationalälvarna är OK tycker politiker från Haparanda. Enligt dem är det bara "hotfulla älvräddare" som är emot.
" /> Klent försvar för kraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Klent försvar för kraftverk

Är det fundamentalism att vilja försvara den vackra Kukkolaforsen i Torneälven? (Foto: Urpo Taskinen)

Att bygga kraftverk i en av de skyddade nationalälvarna är OK tycker politiker från Haparanda. Enligt dem är det bara ”hotfulla älvräddare” som är emot.
Riksdagsmannen Sven-Erik Bucht (S) och kommunpolitikern Lars Spolander (M) har samlat sig till en gemensam insändare i Haparandabladet där de försvarar det otroliga tilltaget att vilja bygga kraftverk i Torne älv. Älven är en av våra skyddade nationalälvar, enligt riksdagsbeslut undantagen från kraftutbyggnad.
Bucht och Spolander försvarar i insändaren förslaget att bygga en försökskraftverk i älven. Gränsälvskommissionen har gett tillstånd, men eftersom det är oklart om kommissionen har mandat till detta har bygget stoppats tills vidare.
De båda politikerna framför flera faktafel i insändaren, medvetet eller av okunnighet. Bland annat hävdar de att efterfrågan på energi ökar och att det tilltänkta nya kraftverket skulle vara miljövänligt. De hävdar också att de enda som är motståndare är ”fundamentalister” och ”hotfulla älvräddare”.

En av dessa hemska figurer, Älvräddarnas ordförande Christer Borg, svarar så här på riksdagsmännen osakliga insändare.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta