Klor kan bli räddningen för norska laxälvar

En stor landbaserad laxodling planeras i Säffle.

Det vanligaste syftet med klor är som bakteriedödande medel i dricksvatten och simbassänger. Nu kommer ytterligare ett användningsområde som får både forskare och laxvänner att se ljuset i tunneln.

Klor kan nämligen bli räddningen för många norska älvar, eftersom den visat sig vara framgångsrikt mot den förödande gyroparasiten. Tidigare har rotenon och den så kallade aluminiummetoden varit de vedertagna vapnen i kampen mot ektoparasiten Gyrodactylus, som livnär sig genom att äta av fiskhuden, främst fenorna. Den förökar sig endast på lax och regnbåge men kan även överleva på andra ädelfiskar såsom öring, harr och röding.

Den kom via inplanterad lax till Norge 1975, och har sedan dess spridit sig till massor av norska älvar och orsakad svåra skador på bestånden. Nu hoppas dock norska forskare att problemet kan vara löst. Ett projekt i Batnfjordelva på Nordmøre har nämligen gett positiva resultat, rapporterar NRK. Mängden klor som tillsatts är detsamma som i dricksvattnet, och fördelen är att den bara slår ut parasiten, och inte fisken.

– Detta ser väldigt lovande ut. Vi kan inte säga något annat. Det kan bli ett nytt verktyg för oss att jobba med, säger Kjetil Olstad, forskare vid Norska institutet för naturforskning till NRK                 .

Ett test visade att det räckte med en tesked klor per 5 000 liter vatten för att utrota parasiten, och det kommer nu att göras fler omfattande försök med metoden i hopp om att den ska vara räddningen för de drabbade vattendragen.

Läs hela artikeln här:

https://www.nrk.no/mr/1.14221096

 

Publicerad: 12 October 2018
Av: Anders Lundin