Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det har varit många ärenden kring olovligt fiske för Hubo-Långsjön. Foto: Jack Charles
Klubben om fiskekortsdomen: ”Få ville engagera sig”

Den uppmärksammade fiskekortsdomen i Gävle Tingsrätt engagerar nu många runt om i landet. Men till en början var det väldigt trögt att få hjälp. Det berättar Urban Henriksen i klubben Hubo-Långsjön, som befarar att domen kan få stora konsekvenser.

Hanna Nordstrand startade en namninsamling.

Nu står det klart att Hovrätten kommer att ta upp det omskrivna ärendet, 8 månader efter Tingsrättens dom. Både Hubo-Långsjön och många andra aktörer hoppas att domen ska korrigeras, så att inte följden blir att flera personer kan dela på ett och samma fiskekort.
Här nedan skriver klubben ett öppet brev genom Urban Henriksen, där de berättar om sin väg från ursprungshändelsen fram till nu, då myndigheter och organisationer till slut gett sitt stöd i fallet.

Öppet brev, från Urban Henriksen, Hubo-Långsjön:

Denna tid har visat att det finns en stor okunskap, även bland tillsynspersoner/länsstyrelse om vad som är lag och vad som är regelbrott och även hur lagen arbetar. Olovligt fiske är ett lagbrott som ligger under allmänt åtal, det vill säga tillsynspersonen/målsägaren anmäler, polis utreder, åklagare åtalar och åklagare som överklagar, inte föreningen.
Efter den friande domen mailade jag runt domen till olika länsstyrelser och organisationer, några få svarade, endast en engagerade sig. Fiskevattenägareförbundets jurist tog kontakt med åklagare och stöttade henne i överklagan. Det blev även fyra sidor i deras tidning.

Lade locket på
För att inte skapa oreda under sommaren var det bäst att lägga locket på, om denna dom kommit ut till allmänheten hade det kunnat få förödande konsekvenser. Ett exempel kan vara fyra personer vid en laxälv som löser ”två biljetter” men endast nyttjar två spön åt gången. Ett annat exempel kan vara att en person i kvarteret löser ett årskort och alla grannar hänvisar till att grannen betalat biljett.

Sen kom höst och vinter med betydligt färre fiskare, och tyvärr 40 nya ärenden att ta tag i så vi tog hjälp av våra vänner i Grycksbo fiskeklubb. De hade också insett allvaret i denna dom och var mer än villiga att hjälpa till. Jocke Höglund och framförallt Hanna Nordstrand tog vid och fortsatte försöka få myndigheter och organisationer att stöta på åklagare och hovrätt. Hanna startade en Facebook grupp och en namninsamling. Trots allt detta var det fortfarande många som menade att detta var Hubos problem, att det var vi som skulle överklaga. En stor del av det bakomliggande arbetet som vi gjort ligger i att förklara lagstiftningen. Förklara att detta är en dom som kan påverka allt fiske i Sverige.
Många har sagt till oss att denna dom inte är prejudicerande, men …

Kan bli riktigt illa
Vi i Hubo har under senaste åren fått cirka 10 personer lagförda för olovligt fiske, största problemen har varit att få polis att utreda, med denna dom har polis ytterligare en anledning att lägga ner förundersökningar. Motivering: inget brott har begåtts. Om inte hovrätten ändrar tingsrätten dom blir det riktigt illa, mina farhågor ligger i att fiskerättsägare då kommer att stänga/sluta sälja kort till allmänheten, att put&take-vatten blir slutna klubbar. Att allmänhetens tillgång till fiskevatten blir ytterst begränsad.
Stort tack till Hanna och Jocke i Grycksbo fiskeklubb för er hjälp.

Urban Henriksen Klubb Hubo-Långsjön

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta