Rockor och hajar hör till broskfiskarna. Många av dessa fiskar är idag hotade.
Rockor och hajar hör till broskfiskarna. Många av dessa fiskar är idag hotade.[/caption]På Havets Hus har man arbetat med utsättning av rödhaj och nu startar man även ett knaggrocke-projekt. " /> Knaggrockan får eget projekt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Knaggrockan får eget projekt

Rockor och hajar hör till broskfiskarna. Många av dessa fiskar är idag hotade.


Rockor och hajar hör till broskfiskarna. Många av dessa fiskar är idag hotade.

På Havets Hus har man arbetat med utsättning av rödhaj och nu startar man även ett knaggrocke-projekt.
Hajar och rockor är hotade arter globalt och behöver skydd både i nära och i fjärran vatten.
– WWF har därför valt att stödja arbetet med att föda upp och släppa ut småfläckig rödhaj och knaggrocka som Havets Hus bedriver, säger Inger Näslund, expert havs- och fiskefrågor på WWF.

Havets Hus i Lysekil
Havets Hus arbetar för att bevara hotade arter i Västerhavet, framför allt genom information till allmänheten. På deras besöksanläggning kan man se stora delar av Västerhavets miljöer i akvarier. De har en klapp- och kännhörna där barnen får ta i de djur som tål det. Dessutom ordnar de events runt själva utsättningarna, där man kan följa hajarna och rockornas väg ut i friheten.

Hajarna och rockorna föds upp i akvarier. De märks och när de är tillräckligt stora, släpps de ut. Man bidrar på så sätt både till att öka antalet, men också till att öka kunskapen om dem, då märkningen ger viktig information.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta