Hej Östersjön!  Det är första gången man har konstaterat en övervintrade knölval i Östersjön. foto: Robbie Shade/CC Hej Östersjön!
Det är första gången man har konstaterat en övervintrade knölval i Östersjön.
foto: Robbie Shade/CC[/caption] " /> Knölval i Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Knölval i Östersjön
Hej Östersjön!  Det är första gången man har konstaterat en övervintrade knölval i Östersjön. foto: Robbie Shade/CC

Hej Östersjön!
Det är första gången man har konstaterat en övervintrade knölval i Östersjön.
foto: Robbie Shade/CC

För första gången någonsin har man konstaterat att en knölval har övervintrat i Östersjön.
Kustbevakningen tog en bild av knölvalen utanför Hudiksvall 19 mars 2015 och genom de vita fläckarna kunde man konstatera att det är samma val som observerades innan vintern. Den sågs under juli-augusti 2014 i danska Bälten och södra Östersjön. Då hade den sällskap av en unge som också sågs utanför Gotland. Det troliga är att knölvalen har övervintrat i Östersjön.
– Antingen har den här valen inte hittat ut, eller hittat tillräckligt med mat (sill) och bestämt sig för att stanna, säger Naturhistoriska riksmuseets valexpert Thomas Lyrholm.
Vad som hänt med kalven hon hade sällskap med förra året är oklart.
Valar i svenska vatten är en mäktig och idag ovanlig syn, även på Västkusten. Knölvalen, som kan väga upp mot 35 ton och bli 15 meter lång, ska inte vara i Östersjön på vintern. På vintern flyttar den vanligen till Västindien eller Västafrika.

Maria Ålander
Källa: Naturhistoriska Riksmuséet

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta