Hej Östersjön!  Det är första gången man har konstaterat en övervintrade knölval i Östersjön. foto: Robbie Shade/CC Hej Östersjön!
Det är första gången man har konstaterat en övervintrade knölval i Östersjön.
foto: Robbie Shade/CC[/caption] " /> Knölval i Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Knölval i Östersjön
Hej Östersjön!  Det är första gången man har konstaterat en övervintrade knölval i Östersjön. foto: Robbie Shade/CC

Hej Östersjön!
Det är första gången man har konstaterat en övervintrade knölval i Östersjön.
foto: Robbie Shade/CC

För första gången någonsin har man konstaterat att en knölval har övervintrat i Östersjön.
Kustbevakningen tog en bild av knölvalen utanför Hudiksvall 19 mars 2015 och genom de vita fläckarna kunde man konstatera att det är samma val som observerades innan vintern. Den sågs under juli-augusti 2014 i danska Bälten och södra Östersjön. Då hade den sällskap av en unge som också sågs utanför Gotland. Det troliga är att knölvalen har övervintrat i Östersjön.
– Antingen har den här valen inte hittat ut, eller hittat tillräckligt med mat (sill) och bestämt sig för att stanna, säger Naturhistoriska riksmuseets valexpert Thomas Lyrholm.
Vad som hänt med kalven hon hade sällskap med förra året är oklart.
Valar i svenska vatten är en mäktig och idag ovanlig syn, även på Västkusten. Knölvalen, som kan väga upp mot 35 ton och bli 15 meter lång, ska inte vara i Östersjön på vintern. På vintern flyttar den vanligen till Västindien eller Västafrika.

Maria Ålander
Källa: Naturhistoriska Riksmuséet

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta