Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kolbert hänger med

Beväpnad med det trogna flugspöt hänger Mats Kolbert envist med i Meterligan. Senast registrerade fångsten för honom upp till sjätteplatsen.
Mats, som bor i Västerås, är en inbiten flugfiskare som åtskilliga gånger bevisat att det går att fiska annat än prickiga fiskar med fluga. Under senare år har han regelbundet anmält stora gäddor till 100-klubben och ofta placerat sig bland de främsta i Meterligan.
Just nu belägger han sjätteplatsen, sedan vi registrerat en fin pjäs på 106 centimeter. Liksom Mats övriga gäddor fångad i Dalälven på favoritflugan, Green Mamba. Mats fiskar envetet i strömkanter, där han vet att gäddorna patrullerar och eftersom han släpper tillbaka alla, så kan det mycket väl vara samma gädda som fångas om igen.
Gäddan på bilden ovan togs den 29 oktober.
Svenne Andersson

Mats Kolbert visar upp 106 centimeter fluggädda från Dalälven.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta