Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.
Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.[/caption]I februari 1975 publicerade Fiskejournalen en artikel om ett helt nytt slags spö byggt av ett rymdmaterial – kolspöet. Dessutom presenterades hållbara termosar och overaller av bävernylon. " /> Kolfiberspön – revolution från rymden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kolfiberspön – revolution från rymden

Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.


Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.

I februari 1975 publicerade Fiskejournalen en artikel om ett helt nytt slags spö byggt av ett rymdmaterial – kolspöet. Dessutom presenterades hållbara termosar och overaller av bävernylon.
Vi fortsätter blicka tillbaka 40 år i tiden. Denna gång sätter vi fokus på ”Marknadsnytt” där man kan misstänka att tidens tand verkligen gjort har sitt.
Dåvarande chefredaktör Olof Johansson, hade vid den här tidpunkten lyckats lägga vantarna på ett av de första kolfiberspöna som kom till Sverige. Hela redaktionen var involverade i provkastandet av detta märkligt lätta spö.

Rymdforskning

Kolfiber som material, var en direkt spin-off från 60- och 70-talens rymdframgångar och benämndes som ett ”rymdmaterial”. Även om hela redaktionen snabbt kunde konstatera att spöet kastade förträffligt, var Olof Johansson tveksam till om det skulle bli någon rusning efter spöna. De kostade trots allt 800-1000 kr, på den tiden. Och mycket riktigt, det skulle gå flera årtionden innan kolfiberspöet hade blivit var flugfiskares egendom.

Glastermosens tid förbi
En hållbar termos, kunde man 1975 köpa för 26 kronor och de gamla sköra glastermosarna tid spåddes vara förbi. Denna spådom kan vi också konstatera stämde, även om inte dagens termosar alls liknar dessa som presenterades på marknadsnytt 1975.
Klädmaterialen vid den här tiden var bävernylon och acronvadd. På sidorna för Marknadsnytt rekommenderas overaller i nämnda material från företaget A-produkter i Arvidsjaur för 440 kronor.
Det är härligt med lite perspektiv på tillvaron och vi fortsätter att dyka ner i 40 år gamla nummer av Fiskejournalen varje månad under 2015.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta