Kolfiberspön – revolution från rymden

Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.


Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.

I februari 1975 publicerade Fiskejournalen en artikel om ett helt nytt slags spö byggt av ett rymdmaterial – kolspöet. Dessutom presenterades hållbara termosar och overaller av bävernylon.
Vi fortsätter blicka tillbaka 40 år i tiden. Denna gång sätter vi fokus på ”Marknadsnytt” där man kan misstänka att tidens tand verkligen gjort har sitt.
Dåvarande chefredaktör Olof Johansson, hade vid den här tidpunkten lyckats lägga vantarna på ett av de första kolfiberspöna som kom till Sverige. Hela redaktionen var involverade i provkastandet av detta märkligt lätta spö.

Rymdforskning
Kolfiber som material, var en direkt spin-off från 60- och 70-talens rymdframgångar och benämndes som ett ”rymdmaterial”. Även om hela redaktionen snabbt kunde konstatera att spöet kastade förträffligt, var Olof Johansson tveksam till om det skulle bli någon rusning efter spöna. De kostade trots allt 800-1000 kr, på den tiden. Och mycket riktigt, det skulle gå flera årtionden innan kolfiberspöet hade blivit var flugfiskares egendom.

Glastermosens tid förbi
En hållbar termos, kunde man 1975 köpa för 26 kronor och de gamla sköra glastermosarna tid spåddes vara förbi. Denna spådom kan vi också konstatera stämde, även om inte dagens termosar alls liknar dessa som presenterades på marknadsnytt 1975.
Klädmaterialen vid den här tiden var bävernylon och acronvadd. På sidorna för Marknadsnytt rekommenderas overaller i nämnda material från företaget A-produkter i Arvidsjaur för 440 kronor.
Det är härligt med lite perspektiv på tillvaron och vi fortsätter att dyka ner i 40 år gamla nummer av Fiskejournalen varje månad under 2015.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...