Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.
Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.[/caption]I februari 1975 publicerade Fiskejournalen en artikel om ett helt nytt slags spö byggt av ett rymdmaterial – kolspöet. Dessutom presenterades hållbara termosar och overaller av bävernylon. " /> Kolfiberspön – revolution från rymden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kolfiberspön – revolution från rymden

Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.


Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.

I februari 1975 publicerade Fiskejournalen en artikel om ett helt nytt slags spö byggt av ett rymdmaterial – kolspöet. Dessutom presenterades hållbara termosar och overaller av bävernylon.
Vi fortsätter blicka tillbaka 40 år i tiden. Denna gång sätter vi fokus på ”Marknadsnytt” där man kan misstänka att tidens tand verkligen gjort har sitt.
Dåvarande chefredaktör Olof Johansson, hade vid den här tidpunkten lyckats lägga vantarna på ett av de första kolfiberspöna som kom till Sverige. Hela redaktionen var involverade i provkastandet av detta märkligt lätta spö.

Rymdforskning

Kolfiber som material, var en direkt spin-off från 60- och 70-talens rymdframgångar och benämndes som ett ”rymdmaterial”. Även om hela redaktionen snabbt kunde konstatera att spöet kastade förträffligt, var Olof Johansson tveksam till om det skulle bli någon rusning efter spöna. De kostade trots allt 800-1000 kr, på den tiden. Och mycket riktigt, det skulle gå flera årtionden innan kolfiberspöet hade blivit var flugfiskares egendom.

Glastermosens tid förbi
En hållbar termos, kunde man 1975 köpa för 26 kronor och de gamla sköra glastermosarna tid spåddes vara förbi. Denna spådom kan vi också konstatera stämde, även om inte dagens termosar alls liknar dessa som presenterades på marknadsnytt 1975.
Klädmaterialen vid den här tiden var bävernylon och acronvadd. På sidorna för Marknadsnytt rekommenderas overaller i nämnda material från företaget A-produkter i Arvidsjaur för 440 kronor.
Det är härligt med lite perspektiv på tillvaron och vi fortsätter att dyka ner i 40 år gamla nummer av Fiskejournalen varje månad under 2015.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
23 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta