Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Kolla båten - och försäkringen!

När höststormarna nu drar in är det läge att hålla extra koll på båten, särskilt om du har den i havet. Vid extrema väder kan vattenståndet bli riktigt högt vilket ytterligare riskerar att förtöjningarna brister. Är olyckan framme gäller det dessutom att vara rätt försäkrad.
Hösten är en underbar fisketid. Men vädret växlar snabbt och solsken och lågvatten kan snabbt ersättas av storm och högvatten. Förtöjningar som funkade i somras kanske inte fixar att vattnet är en meter högre än normalt. Skulle olyckan vara framme gäller det att också att ha båten rätt försäkrad. En del försäkringar har ett ”slutdatum” för säsongen. Efter det förväntas båten ligga på land. Kolla vad som gäller för din försäkring!
Anders Nicander

När höststormarna sätter in gäller det att ha koll på båten. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta