BILDSPEL: Kom igång med betestillverkningen!

Är du sugen på att börja tillverka din egna beten? Kolla in tipsen från grabbarna på Eastfield Lures.

Går du i tankarna på att börja tillverka din egna beten? Då har du hittat rätt för här bjuder Jacob från Eastfield Lures på en handfull värdefulla tips som förhoppningsvis för dig från tanke till handling.
Eastfield Lures är kända för sina fina och fångstgivande beten, både hårda och mjuka. Deras resa från första träämnet till vad de tillverkar idag har både varit lång och snårig – här kommer ”Eastfield-Jacobs” bästa tips på vad du som nybliven betestillverkare ska tänka på innan du sågar ut din första prototyp.

Vad skulle du rekommendera en ny betesbyggare att börja med?
Samla på dig utrustning. Det är inte kul att bygga beten med fel verktyg. Hitta någonstans att bedriva ditt byggande. Ett garage, ett förråd eller liknande. Sök info på forum och i betesbyggargrupper på Facebook. Där finns många hjälpsamma personer.

Ett enkelt frässkydd kan vara en värdefull investering och försäkring när du skär ut dina beten.
Ett enkelt frässkydd kan vara en värdefull investering och försäkring när du skär ut dina beten.

Vad är viktigast att tänka på när man ska komma igång?
Detta är en lite knepig fråga eftersom man ofta redan har börjat innan man inser att man är en betesbyggare. För mig startade det liksom automatiskt och ganska plötsligt. Det viktigaste i början är väl egentligen att öva, öva och öva. Idag finns otroligt mycket info och tips att få på Facebook och andra forum, så det är ganska lätt att tro att man kan ta genvägar genom att bara fråga andra.
Det är givetvis jättebra att fråga om råd och tips när det gäller teknik och utrustning men när det gäller själva byggandet så tycker jag det är väldigt viktigt att inse att man inte kan bli proffs på några dagar. Alla lär sig olika snabbt och det är viktigt att låta utvecklingen ta den tid den behöver. Säkerheten är också väldigt viktig. Ska man fräsa träbeten så ska man börja med att bygga ett frässkydd. Det gör man enkelt med en plexiskiva, två dyckert och två handtag (tex två avsågade bitar av en rundstav).  – Se bifogad bild –
Det är upprörande att se att vissa står och håller i betet med händerna när de fräser. Det är varken häftigt eller manligt utan snarare riktigt korkat. Det tar 20 minuter att bygga ett enkelt skydd. Samma sak gäller vid tillverkning av gummibeten. Här är handskar det absolut viktigaste tillsammans med en bra mask. Vi har sedan 2014 gjutit någonstans mellan 40-50.000 gummibeten och fått 180-gradigt gummi på handskarna otaliga gånger. Hade vi inte haft handskar så hade vi inte haft någon hud kvar på våra händer vid det här laget.

Vi har sedan 2014 gjutit någonstans mellan 40-50.000 gummibeten och fått 180-gradigt gummi på handskarna otaliga gånger.

Kan du bjuda på tre tips som varje betesbyggare bör tänka på?
1. Hitta din stil. Det är svårt i dagens betesbyggar-Sverige att hitta på något helt unikt utan att det blir urflippat och svårsålt. Ett bete behöver inte vara helt unikt, det viktiga är att det kommer inifrån och inte är direkt kopierat från ett annat bete.
2. Tålamod. Det kan vara frustrerande att se bilder på alla fantastiska skapelser som tillverkas ute i vårt avlånga betesbyggarland. Ge inte upp bara för att dina första alster inte är lika fina. Låt dig inspireras istället och öva upp dina färdigheter.
3. Finish. Noggrannhet är otroligt viktigt!
När det gäller gummi så kan du inte vara nog petig med din master. Den ska vara slät och blank. Jobba med sprayspackel, sandpapper i olika grovlekar och klarlack. När det gäller träbeten så se till att lägga tid på varje träkropp. Ojämnheter ska slipas ner, borrhål för öglor ska sitta så centrerat som möjligt etc. Provfiska dina modeller ordentligt för att hitta den optimala viktplaceringen.
Var noggrann när du lägger lacken. Eventuella luftbubblor eller dammkorn ska avlägsnas. Lägg gärna minst tre lager lack innan målning, då får du en slät och fin yta att måla på.
Ingen blir glad av en halvdassig finish. Varken du själv eller en eventuell köpare.

Här nedan finner du ett urval av Eastfield Lures beten – titta och låt dig inspireras. Kanske är det du som gör 2017 års storsäljare!

[allergallery id=”37330″]

Anton Rosander

Publicerad: 29 December 2017
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm
Rek. 229 kr Ordinarie pris 179 kr Fr. 143 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm
Rek. 229 kr Ordinarie pris 179 kr Fr. 143 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Fr. 729 kr Du sparar:
Shimano Beastmaster FX haspelspö
Rek. 1799 kr Fr. 1621 kr Du sparar:
Gunki Iron-T Chooten C Pike Addict jerkbaitspön
Rek. 2748 kr Fr. 1629 kr Du sparar: