Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kom ihåg Sjöräddningen

Det är hög tid att sjösätta båten. Glöm bara inte att förnya medlemskapet i Sjöräddningssällskapet.
Fiskar du till havs eller på de stora sjöarna är det helt avgörande att kunna ringa efter hjälp om det händer något. Är olyckan framme kan du alltid räkna med hjälp, men som medlem i Sjöräddningssällskapet får du hjälp även om motorn krånglar eller du glömt ta med extra bränsle.
Själv har jag behövt ringa vid två tillfällen. Bägge gångerna har hjälpen kommit snabbt och jag har fått båten bogserad till min hemmahamn.
Anders Nicander

Det behöver inte vara så här dramatiskt för att man ska uppskatta att Sjöräddningen finns. (Foto: SRSS)

Det behöver inte vara så här dramatiskt för att man ska uppskatta att Sjöräddningen finns. (Foto: SRSS)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta