Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Konkurrens om utrymmet

I dag såldes årets första humrar på Göteborgs fiskauktion för det facila priset av 31 600 kronor kilot. Skärgården är invaderad av hummertinor och tillgången på hummer är god. För när när det gäller hummer har vi sedan länge haft en klok förvaltning.
Skärgårdshavet på Västkusten har fått färglada utsmyckningar i form av välen, som hummertinornas ”flöten” kallas. Som sportfiskare har man fått hård konkurrens om utrymmet. Det gäller att ha koll på var man åker med båten dessa dagar så man inte får linor från tinorna i motorn.
Hummern tillhör de arter som faktiskt ökar i Bohusläns fjordar. Ett bevis så gott som något på att det inte är ” något i vattnet” som gjort att bottenfisken försvunnit. För hummern gäller strikta regler och kollen är bättre än vid allt annat fiske i skärgården. Humrarna ska ha rätt längd och är det en hona får den inte bära rom om ska få behålla den.  Det är svårt att låta bli att tänka på vilka fiskbestånd vi kunnat haft om de skötts på samma sätt och inte bara setts som någonting vi kan tömma ur  i evighet. Men hade torsken kostat 31 600 kr kilot hade vi nog inte gjort så…
Anders Nicander

Hummerbeståndet växer men torsken är fortfarande borta i Bohusläns fjordar.

Relaterad nyhet från din region
50 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta