Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Konkurrens om utrymmet

I dag såldes årets första humrar på Göteborgs fiskauktion för det facila priset av 31 600 kronor kilot. Skärgården är invaderad av hummertinor och tillgången på hummer är god. För när när det gäller hummer har vi sedan länge haft en klok förvaltning.
Skärgårdshavet på Västkusten har fått färglada utsmyckningar i form av välen, som hummertinornas ”flöten” kallas. Som sportfiskare har man fått hård konkurrens om utrymmet. Det gäller att ha koll på var man åker med båten dessa dagar så man inte får linor från tinorna i motorn.
Hummern tillhör de arter som faktiskt ökar i Bohusläns fjordar. Ett bevis så gott som något på att det inte är ” något i vattnet” som gjort att bottenfisken försvunnit. För hummern gäller strikta regler och kollen är bättre än vid allt annat fiske i skärgården. Humrarna ska ha rätt längd och är det en hona får den inte bära rom om ska få behålla den.  Det är svårt att låta bli att tänka på vilka fiskbestånd vi kunnat haft om de skötts på samma sätt och inte bara setts som någonting vi kan tömma ur  i evighet. Men hade torsken kostat 31 600 kr kilot hade vi nog inte gjort så…
Anders Nicander

Hummerbeståndet växer men torsken är fortfarande borta i Bohusläns fjordar.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta