[/caption] " /> Krabbor tappar sin manlighet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Krabbor tappar sin manlighet

Manliga strandkrabbor som blir angripna av parasiten blir av med sin manlighet. (Copyright FOXYPAR4/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Marinbiologen Kim Mouritsen på Århus universitet har dokumenterat en parasit som angriper krabbor. Hankrabborna kastreras och omvandlas till honor.
Den nyupptäckta parasiten angriper både han- och honkrabbor. De sprider sig likt ett rotsystem genom krabbkroppen. Hanarna tappar sin aggressivitet och omvandlas till honor, efter att ha blivit kastrerade av parasiten. Honorna klarar sig bättre enligt forskarna bakom studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Marine Biology.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta