[/caption] " /> Krabbor tappar sin manlighet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Krabbor tappar sin manlighet

Manliga strandkrabbor som blir angripna av parasiten blir av med sin manlighet. (Copyright FOXYPAR4/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Marinbiologen Kim Mouritsen på Århus universitet har dokumenterat en parasit som angriper krabbor. Hankrabborna kastreras och omvandlas till honor.
Den nyupptäckta parasiten angriper både han- och honkrabbor. De sprider sig likt ett rotsystem genom krabbkroppen. Hanarna tappar sin aggressivitet och omvandlas till honor, efter att ha blivit kastrerade av parasiten. Honorna klarar sig bättre enligt forskarna bakom studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Marine Biology.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta