Kraftbolag KO-anmäls

Får kraftbolagen kalla energin från sina vattenkraftverk förnybar?

Det är de nya reglerna i ISO 14021-systemet som gör att Älvräddarnas ordförande Christer Borg nu anmäler tre företag till konsumentombudsmannen (KO) för vilseledande marknadsföring. De tre är Vattenfall AB, Fortum AB och Eon.
ISO 14021 är ett frivilligt system som används i hela Europa och som Konsumentverket och KO använder i Sverige för att bedöma hur företag använder miljöargument i sin marknadsföring. I de nya reglerna som blev färdiga i somras beskrivs att vattenkraft bara får kallas förnybar om den produceras i enlighet med hållbarhetskriterierna.
Eftersom ISO använder de begrepp som Brundtlandrapporten lade fram på nittiotalet, samma grund som vår svenska miljölagstiftning också baseras på, anser Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, att svensk vattenkraft generellt inte kan kallas förnybar.
– Hållbar utveckling enligt Brundtland grundar sig på tre ben, en verksamhet ska vara socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar för att vi ska uppnå en hållbar utveckling. Det är ett system som används i hela Europa och det är normativt för begreppet ”hållbar utveckling”. Eftersom 97 % av de svenska vattenkraftverken inte har tillstånd för sina verksamheter som baseras på miljöbalken kan man inte säga att dessa verksamheter är hållbara, säger Christer Borg.
Christer anser att vandringshinder och stor dödlighet i turbiner för fisk är exempel på de problem som finns i dessa 97 procent, som aldrig prövats enligt miljöbalken.
– Problemen är alltså helt kopplade till de ålderdomliga tillstånd med vilken verksamheterna bedrivs, allt med riksdagens och regeringens goda minne.
Om vi kan få bort det falska begreppet om ”förnybar el” kopplat generellt till vattenkraftsproduktion vore mycket vunnet, avslutar Christer som tror att målen i KO kommer att avgöras till nackdel för kraftbolagen.
Vill du ladda ner Älvräddarnas KO-anmälan? Klicka här. (Komprimerad fil)
Här kan du läsa mer om vattenkraft och dess effekter på miljön.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...