Kraftbolag polisanmält

Nilssons Kraft AB, med elva småskaliga vattenkraftverk, har polisanmälts av Älvräddarna. Skälet är flera brott mot miljöbalken – brott som bland annat lett till torrläggning och fiskdöd.
Nilssons kraft AB driver elva mindre kraftverk i Mellansverige. Flera anläggningar är godkända för elcertifikat och Nilssons kraft får därmed flera miljoner kronor i bidrag varje år. Pengar som egentligen ska användas för investering i kraftverket, men trots detta har Nilssons kraft inte brytt sig om att installera nivåmätare som stoppar kraftverken när vattenflödet blir för lågt. I juli ledde detta till omfattande fiskdöd i Gavleån, sedan Strömsborgs kraftverk fortsatt att köra, trots för låga flöden.
Älvräddarna har jämfört siffror för vattenföring och elproduktion i Strömsborgs kraftverk från år 2002 och framåt och fjunnit att lagöverträdelser skett varje år. I mer än 30 dygn har kraftverket körts, trots att vattenflödet varit lägre än tillståndets nedre gräns.
– Tyvärr är detta inte enda  exemplet på misskötsel, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Vi har anmält Nilssons kraft AB till Länsstyrelsen för andra villkorsöverträdelser i Viksjö kraftverk, Hamrångeån. Det kraftverket har tagits i drift, trots att villkoren om fiskväg och vattenståndsmätning inte är uppfyllda.
Nyheterna på TV4 uppmärksammade i går Älvräddarnas polisanmälan. Du kan se inslaget på den här länken.
Svenne Andersson

Om inte kraftverket stoppas när vattenflödet blir för lågt kan resultatet bli torrlagda älvfåror och fiskdöd. (Foto: Martin Falklind)

Om inte kraftverket stoppas när vattenflödet blir för lågt kan resultatet bli torrlagda älvfåror och fiskdöd. (Foto: Martin Falklind)

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...