Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Kraftbolag polisanmält

Nilssons Kraft AB, med elva småskaliga vattenkraftverk, har polisanmälts av Älvräddarna. Skälet är flera brott mot miljöbalken – brott som bland annat lett till torrläggning och fiskdöd.
Nilssons kraft AB driver elva mindre kraftverk i Mellansverige. Flera anläggningar är godkända för elcertifikat och Nilssons kraft får därmed flera miljoner kronor i bidrag varje år. Pengar som egentligen ska användas för investering i kraftverket, men trots detta har Nilssons kraft inte brytt sig om att installera nivåmätare som stoppar kraftverken när vattenflödet blir för lågt. I juli ledde detta till omfattande fiskdöd i Gavleån, sedan Strömsborgs kraftverk fortsatt att köra, trots för låga flöden.
Älvräddarna har jämfört siffror för vattenföring och elproduktion i Strömsborgs kraftverk från år 2002 och framåt och fjunnit att lagöverträdelser skett varje år. I mer än 30 dygn har kraftverket körts, trots att vattenflödet varit lägre än tillståndets nedre gräns.

– Tyvärr är detta inte enda  exemplet på misskötsel, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Vi har anmält Nilssons kraft AB till Länsstyrelsen för andra villkorsöverträdelser i Viksjö kraftverk, Hamrångeån. Det kraftverket har tagits i drift, trots att villkoren om fiskväg och vattenståndsmätning inte är uppfyllda.
Nyheterna på TV4 uppmärksammade i går Älvräddarnas polisanmälan. Du kan se inslaget på den här länken.
Svenne Andersson

Om inte kraftverket stoppas när vattenflödet blir för lågt kan resultatet bli torrlagda älvfåror och fiskdöd. (Foto: Martin Falklind)

Om inte kraftverket stoppas när vattenflödet blir för lågt kan resultatet bli torrlagda älvfåror och fiskdöd. (Foto: Martin Falklind)

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta